1970’li yılların birinci yarısı üç İnegöl takımı İdmanyurdu, Demirspor ve Do-
ğanspor üçünün de başarılı oldukları bir dönemdir.
Üç İnegöl takımının şampiyonluk mücadelesi veriyor olması anılan dönemde Bursa amatör futbolunun en gözde futbolcularının İnegöl takımlarına transfer olmalarına da sebep oldu.
İnegölspor (Yıldızspor) ise 1977-1982 yılları daha başarılı bir dönem sergiledi.
Aziz Çömez, Asım ?, Sabidin Yonga, İbrahim Alkaya, Demirspor, Mehmet (Rende),Reşat (Kaleci), Fuat Subaşı İdmanyurdu, Turan Kovancı, Küçük Turan, Tuncay Parlakay, Doğanspor, Ali Ösman Poyraz, Hüsnü Boyuuzun, Kaleci Cemil İnegölspor (Yıldızspor) 1970’li yıllarda ilçemizde forma giyen Bursa amatör futbolunun yıldızlarından bazılarıdır.
Bursa merkez dışından örnekler de vardı. Demirspor’da; Bilecik Pazaryeri’nden Ferruh-Sinan Turhan kardeşler yıllarca forma giydiler.
Doğanspor’da; Mudanya’dan Mustafa Margılıç, İsa ?, Yenişehir’den Motor Mustafa, Cilli Şükrü, Eskişehir’den Hayri, Ercan ve Erkan, İzmir Tire’den Zeynel, İstanbul Kasımpaşa’dan Ünal, forma giydiler.
İdmanyurdu’da; İstanbul’dan Osman Kaş (Ayala), Ramazan, Gündoğan, Metin, Yalova’dan Muhlis İdmanyurdu forması giydiler.
Yaşamlarını Bursa’da sürdürdükleri için Bursa’daki amatör takımlarda futbol oynayan İnegöllüler de vardı. Merinos’ta Vahit İleri, Çilekspor’da Aliihsan Kocabıyık ve Niyazi Aşır, Öyak Renault’da Üzeyir Ender, Barbaros’ta Kenan Çevikkul gibi İnegöllüler futbol oynadılar.
Anılan dönemi 1973-1978 yılları İnegöl Demirspor’da, 1978-1980 yılları ise İnegölspor (Yıldızspor)’da forma giyen Aziz Çömez ile görüştüm.
“Bursa’dan İnegöl’e gelen 1. Amatör Küme futbolcularının 1973-1974 Sezonu ortalama 5.000 TL, 1979-1980 Sezonu ise ortalama 15.000 TL düzeyinde ücretler aldıklarını” ifade etti.
1973 yılı Örtalama Döviz Kuru 1 Dolar’ın 14 TL, 1979 yılı Örtalama Döviz Kuru 1 Doların 37 TL olduğunu belirterek dönemin ücret düzeyi hakkında bir fikir sahibi olabiliriz.
Aziz Çömez ağabeyin İnegöl’de o kadar uzun süre futbol oynamasındaki belirleyici unsur tabii ki sevgi ve güvendi.
Demirspor Başkanı Münir Türkel ve İnegölspor Başkanı Fikri Bayraktar ile oluşan dostluğu nedeniyle kendisinin hiçbir sezon bir fiyat talebi olmadığını, diğer arkadaşların transfer ücretlerine göre kendisine de uygun ödeme yapıldığını ifade etti.
Evet o dönemde belirleyici unsur sevgi ve güvendi. Bir arkadaşım amatör oynadığı takımın başkanının on sekiz ay askerlik boyunca kendisine düzenli harçlık yatırdığını, bir başka arkadaşım ise üniversite öğrencisi olduğu için maçlara yeteri kadar gidip gelemediği halde diğer arkadaşlarla aynı paranın kendisine de verildiğini anlatmıştı.
Bir ağabey düğününde kulüp başkanının kendisine verdiği düğün hediyesi için ben bir yılda o kadar para biriktirememiştim diye ifade ederdi.
Anılan dönemde kulüp yöneticilerinin Bursalılara şu para İnegöllülere bu para gibi kriterler oluşturarak fiyatların kontrolünü ellerinde tutmaya çalıştıklarını hatırlıyorum.
TURHAN ŞAHİN'İN İNEGÖL'DE FUTBOLUN 100 YILI isimli eserinden düzenlenip yayına hazırlanmıştır.