Önemli sebzeler arasında yer alan ıspanak çeşitli faydaları ile dikkat çeker. Birçok kişi tarafından ıspanağın faydaları merak edilir. Zengin besin içeriği ile güçlü bir bağışıklık sistemi koruyucusu olan ıspanak özellikle kış aylarında faydalı olan sebze yemekleri arasında yer alır. Şifa kaynağı olarak bilinen ıspanağın sağlamış olduğu faydalar arasında:

  • Güçlü idrar söktürücü etkisi sayesinde idrar yollarında bulunan toksinlerin vücuttan atılmasına yardımcı olur. 
  • İçerisinde bulunan K vitamini ile kalp ve damar hastalıklarına yakalanma riskini minimum seviyeye indirir. Kalp krizinin oluşmasını engeller. 
  • Sindirim sistemine yardımcı olan etkisi sayesinde sindirimin daha kolay olmasını sağlar. Özellikle kabızlık sorunlarının giderilmesinde etkilidir. 
  • Beyine sağladığı etki sayesinde zihnin daha hızlı çalışmasına yardımcı olur. 
  • Sarı nokta hastalığına yakalanma riskini azaltır. 
  • Vücuttaki serbest radikalleri yok eden özelliği sayesinde kanser hastalığına karşı koruyucu olur. Özellikle bağırsak, meme, mide gibi kanser hastalıklarında koruyucu etkisi ile dikkat çeker. 
  • İçerisinde K vitamini bulunduğu için dişlerin daha sağlıklı olmasını mümkün kılar. 
  • İçeriğindeki K vitamini sayesinde kemik sağlığını korumaya yardımcı olur.

Ispanak Neden Faydalı? 

Ispanağın insan vücudunda sağlamış olduğu birçok faydalı etki bulunur. İnsan vücudunda bağışıklık sisteminin daha güçlü çalışabilmesi için tüketilen besinler arasında ıspanak da yer alır. Ispanak özellikle vücudun daha kuvvetli olması için tüketilen sebzeler arasında bulunur. Aynı zamanda vücutta bulunan enfeksiyonlar ile savaşma özelliği de mevcuttur. Böylelikle enfeksiyonlara karşı koruyucu etki sağlar. Soğuk algınlığı gibi rahatsızlıkların önüne geçebilmek için tercih edilen besinler arasında yer alır. İnsanlarla sıklıkla görülen kemik erimesinin önüne geçebilmek için önemli etkileri bulunur. Kemik erimesini engelleyen yapısının yanı sıra kemik gelişimini tetikleyen yapısı ile de oldukça faydalı bir sebzedir. Ispanak hem pişirilerek hem de çiğ olarak tüketilebilen besinler arasında yer alır. Hem pişirildiğinde hem de çiğ olarak tüketildiğinde önemli faydaları söz konusu olur. Ispanağı çiğ olarak tükettiğimizde göz sağlığını koruyan yapısı ile de karşı karşıya kalabilmek mümkündür. Ayrıca diyet sırasında zayıflamaya yardımcı olan etkisi ile de dikkat çeken bir sebzedir.

Editör: Fırat Çelik