Sağlık

Kalbinize iyi bakın: İşte kalbinize iyi gelecek gıdalar ve davranışlar!

Kalp hastalıklarının hem Türkiye'de hem de dünyada en yaygın ölüm nedenlerinden biri olduğunu vurgulayan uzmanlar uyarıyor! İşte hayati tavsiyeler!

Abone Ol

Uzmanlar,düzenli beslenme, egzersiz ve risk faktörlerinin kontrolünün bu hastalıktan korunmada kilit rol oynadığını belirtti. Özellikle kahve ve çikolatanın kalp sağlığına olumlu etkiler yapabileceği aktarıldı.

Kalp rahatsızlığı riski, yaş, cinsiyet, aile öyküsü ve yaşam tarzı gibi birçok faktöre bağlı olarak değişebilir. Genel olarak, aşağıdaki gruplar daha yüksek risk altında olabilir:

  • Yaşlılar: Yaşla birlikte kalp hastalığı riski artar.
  • Erkekler: Erkekler, kadınlara göre daha erken yaşta kalp hastalığına yakalanma riski taşır.
  • Ailesinde kalp hastalığı olanlar: Genetik yatkınlık, kalp hastalığı riskini artırır.
  • Sigara içenler: Sigara, kalp hastalığının en önemli risk faktörlerinden biridir.
  • Hipertansiyon, diyabet veya yüksek kolesterolü olanlar: Bu durumlar, kalp hastalığı riskini artırır.
  • Obez veya fiziksel olarak aktif olmayan kişiler: Obezite ve hareketsizlik, kalp hastalığı riskini artırır.
  • Stresli bir yaşam sürenler: Stres, kalp sağlığını olumsuz etkileyebilir.

Unutmayın: Bu bilgiler genel bilgilendirme amaçlıdır. Herhangi bir sağlık sorununuz varsa, mutlaka bir doktora başvurmalısınız.

Kalp sağlığı için basit ama etkili adımlar önemli

Uzmanlar, kalp hastalıklarını önlemenin tedavi etmekten çok daha kolay ve etkili olduğuna dikkat çekti. Uzmanlara göre: “Yaşla birlikte kalp hastalığı riski artıyor, bu yüzden düzenli kontrolleri ihmal etmemek gerekiyor. Kilo artışı, sigara kullanımı ve genetik faktörler kalp hastalıklarını tetikliyor. Bu nedenle özellikle 45-50 yaşından sonra düzenli kan tahlilleri yapılmalı ve kolesterol, şeker gibi risk faktörleri yakından izlenmelidir” 

Kötü kolesterol 3 kat fazla risk oluşturuyor

Kalp hastalıklarının temel nedenlerinden biri olarak kötü kolesterol (LDL) seviyesinin yüksek olmasını gösteren uzmanlar, “Kötü kolesterolü düşürmek ve iyi kolesterolü (HDL) yükseltmek, kalp hastalığı riskini 3 kat azaltıyor. Ayrıca menopoz sonrası kadınlar ve şeker hastalığı olanlar bu konuda daha dikkatli olmalı. Özellikle şeker hastalığı, kalp hastalığı riskini ciddi anlamda artırıyor. Düzenli egzersiz ve sağlıklı bir yaşam tarzı kalp hastalıklarının önlenmesinde hayati öneme sahip” diyor

"Kalp sağlığı için stres yönetimi, düzenli egzersiz ve sağlıklı beslenme en etkili tedavi yöntemleridir."

Kahve ve çikolata kalp sağlığını destekleyebilir

Uzmanlar, kahve ve çikolatanın kalp sağlığı üzerindeki olumlu etkileri olduğunu söylüyor: “Kahve ve bitter çikolatanın kardiyolojik açıdan faydalı olduğunu söyleyebiliriz. Kahve çarpıntı yapabilse de düzenli ve ölçülü tüketildiğinde kalp sağlığına olumlu katkıları var. Aynı şekilde bitter çikolata da kalp sağlığına fayda sağlayabilir” 

İnanç haberleri için TIKLAYINIZ!

Astroloji ve Rüya haberleri için TIKLAYINIZ!

Kadın Aile haberleri için TIKLAYINIZ!

Kültür Sanat haberleri için TIKLAYINIZ!