Kuran-ı Kerim’de geçen sayılardan biri de XXXXX sayısıdır. Bu yazımızda  100 sayısının geçtiği ayet-i kerimenin tefsirini paylaşacağız

 

BAŞAKTAKİ 100 TANE

“Mallarını Allah yolunda harcayanların durumu: Yedi başak veren bir buğday danesi gibidir. Her başakta yüz dane vardır. Allah dilediğine daha fazla verir. Allah ikramı sınırsız olandır, O her şeyi bilendir. (Bakara 261)

ekin basak tarla (2)

ALLAH YOLUNDA İNFAK

Bu ayet-i kerime’de 7 ve 100 sayısı geçiyor. Biz bu başlık altında 100 sayısı üzerinden duracağız.

7 başak, her başakta 100 dane… Allah (c.c.) bu ayet-i kerimede örneği, hayatın içinden, çiftçilikten veriyor. Çiftçi attığı tohumun karşılığını fazlası ile alır. Allah yolunda malını harcayan da öyle…

Malını, imkanını Allah yolunda harcamaya infak denir. İnfak sözlükte; “para veya malı elden çıkarmak” anlamına geliyor. Bu anlamıyla infak, Kuran-ı Kerim’de yetmişe yakın âyette yer almaktadır. İnfak kavramı, farz olan zekâtı

ve Allah için yapılan her türlü harcamayı, hayrı, sadakayı içermektedir.

ekin basak tarla (1)

NAFAKA

   

Kişinin eşi, çocukları ve ailesi için yaptığı harcama nafaka olarak isimlendirilir. Nafaka kelimesi de infak kelimesinden gelmektedir. Bakmakla yükümlü olduğumuz kişiler için de Allah rızasına uygun harcama yaparsak bunlar da infak sayılır.

Resulullah Efendimiz (s.a.v) aile fertlerine yapılan harcamaları infak saymış ve bunu en hayırlı sadakalardan biri olarak tanımlamıştır.

İnfak’ın en önemli özelliği kullardan karşılık beklememektedir. İster ailesine, ister fakirlere harcamada bulunsun, Mümin bunun karşılığını sadece Allah’tan bekler.

Şeytan bazen babalara bile vesvese verir: “Hep ben kazanıyorum. Yediriyorum, içiriyorum. Acaba ailem, çocuklarım, bunun karşılığını bana verecek mi? Yaşlandığımda, hasta olup muhtaç olduğumda bana bakacaklar mı?” Bunun gibi düşüncelerle, kullanılmışlık hissi verebilir şeytan. Dert etme Can, Yaratan biliyor. Karşılığını O verecek. Allah yolunda kullanılmak, ne güzeldir Can! Büyükler ne güzel söylemişler: “İyilik yap denize at. Balık bilmezse Halık bilir”

Şüphesiz Allah yaptığımız ve yapacağımız her hayrı bilmektedir: “Sana Allah yolunda ne harcayacaklarını soruyorlar. De ki: Maldan harcadığınız şey, ebeveyn, yakınlar, yetimler, fakirler ve yolcular için olmalıdır. Şüphesiz Allah yapacağınız her hayrı bilir.” Bakara suresi 215

İnfakta bulunmak Müminin en önemli özelliklerinden biridir. Bakara suresinin ilk ayetlerinde Müminlerin özellikleri sayılırken, iman etmek ve namaz kılmakla birlikte infak etmek de zikredilmiştir.

 İnfak etmeyen Mümin, iyi bir Mümin değildir. Mümin infak alan değil, infakta bulunan konumunda olmaya çalışmalıdır. Bu anlamda veren el,

alan elden üstündür.

Resulullah Efendimiz (s.a.v) kişinin yiyeceği en hayırlı şeyin, kendi kazancı olduğunu bildirmiştir.

ekin basak tarla (3)

7 BAŞAK

Allah (c.c), İslam yolunda mallarını harcayanların durumunu, çiftçinin yetiştirdiği bir buğday tanesine benzetiyor. Öyle bir buğday tanesi ki; 7 başak veriyor. Her başakta 100 dane var. Toplam 700 tane ediyor.

Allah’ın bir iyiliği 10 katıyla ödüllendirdiğini dikkate alırsak, sonuç 7000 oluyor. Böyle bir başak var mı? Bildiğimiz başaklarda, kaç tane vardır?

Cavrus cinsi tohumun başağında, bu özelliğin görüldüğü söyleniyor. Zamanımız buğdaylarında, bir sapın üstünde olan bir başakta, en çok 30 ya da 40 tane buğday yetişiyor. Yani mevcut başaklar bire kırk veriyor.

Oysa tarihte öyle buğdaylardan bahsediliyor ki; bir başakta en az 100 tane var. Yani ayet-i kerimede geçen başak, haşa uydurma bir başak değildir. Allah (c.c.) bu başağı örnek veriyorsa, bundan anlıyoruz ki; böyle bir başak vardır ve var olacaktır.

Ayet-i kerimede geçen habbe kelimesi, Arapça’da; buğday, arpa, pirinç, mısır gibi hububat için kullanılmaktadır. Böyle bir bereketli hububatı, hangi çiftçi tercih etmez? Bire karşı verilen karşılık 700… Matematiksel hesap yaptığımızda sonuç bu.. Ancak Allah’ın lütuf ve ikramını matematiksel hesaplarla sınırlayamayız. Allah’ın ödülü sayısız ve sınırsızdır. Allah’ın hazinesinin matematiği yoktur. Dilediğine bu hazinesinden daha fazla ikramda bulunur. Dilediği kulunu sınırsız ödüllendirir.

 ekin basak tarla (5)

EN KARLI ALIŞVERİŞ

Tefsirlere göre bu ayet-i kerime, Tebük gazasında, Hz. Osman (r.a) ve Hz. Abdurrahman b. Avf (r.a) hakkında nazil olmuştur.

Hz.Osman (r.a.) bu gaza için bin deve hazırlamış ve bin dinar vermişti. Rasulullah Efendimiz (s.a.v.) bu infak üzerine: “Osman’ın bu günden sonra yapacakları ona zarar vermez” buyurdu.

Abdurrahman b. Avf (r.a) ise, 4000 dirhem getirerek şöyle dedi: Ya Rasulallah! Sekizbin dirhem param vardı. Dörtbinini kendime ve aile efradıma ayırdım, dört binini de Rabbime borç veriyorum. Rasulullah Efendimiz (s.a.v.): Ayırdığını da, verdiğini de Allah sana mübarek kılsın” buyurdu.

Şu ayet-i kerimenin de bu olayla ilgili indiği rivayet edilmiştir: “Allah’a ve Resûlü’ne iman edin. Sizi, üzerinde tasarrufa yetkili kıldığı şeylerden Allah için harcayın. Sizden iman edip de Allah rızası için harcayan kimselere

büyük mükâfat vardır.” Hadid suresi 7

Ebu Mes’ud el-Ensari anlatıyor: “Bir adam, yuları boynunda devesini getirip “Bunu, Allah yoluna adadım dedi. Bunun üzerine Resulullah Efendimiz (s.a.v.) çok mutlu oldu ve şöyle buyurdu: “Bunun karşılığında kıyamet gününde sana yedi yüz deve verilecektir, hepsi de yularlı olacaktır.”

“Kim, Allah yolunda bir şey harcarsa ona yedi yüz katı yazılır”

Enam suresinde şöyle buyrulmaktadır: “Kim Allah’a güzel bir işle gelirse, iyilik işlerse, ona on misli verilir; kim de bir kötülükle gelirse, sadece kötülüğüne denk bir ceza görür ve hiç kimseye haksızlık edilmez.” Enam suresi 160

ekin basak tarla (4)

İNSANLAR 4 SINIFTIR

 Resulullah Efendimiz (s.a.v) buyurdular ki: «İnsanlar dört sınıftır. İnsanların bazıları dünyada da âhirette de bolluk içindedirler. Bazıları ise dünyada bolluk, âhirette kıtlık içindedirler. Bazıları da dünyada kıtlık âhirette ise bolluk içindedirler. Bazıları da dünyada da perişan, âhirette de perişandır.”

“Ameller de altı çeşittir. Onlardan iki amel vardır ki neticesi kesindir. Diğer iki çeşidi vardır ki onların sadece karşılıkları verilir. Başka bir amel vardır ki onun karşılığında on katı verilir. Bir başka amel vardır ki onun karşılığında yedi yüz katı verilir.”

“Neticeleri kesin olan iki amel şunlardır, kim Allah’a hiçbir şeyi ortak koşmadan Müslüman ve Mümin olarak ölecek olursa onun için cennet kesindir. Kim de kâfir olarak ölecek olursa onun için de cehannem kesindir.”

“Sadece karşılığı verilen ameller ise şunlardır: Kim bir iyilik yapmayı diler de onu yapmaz ve Allah teala, kişinin bu ameli gönülden istediğini ve bunu yapmaya gayret gösterdiğini bilir. Böyle bir kişi için de bir sevap yazılır.”

“Yine kim bir kötülük yapmayı düşünür de onu yapmayacak olursa karşılığında kendisine hiçbir günah yazılmaz. Şayet bu kötülüğü işleyecek olursa ona, bu kötülüğe karşılık sadece bir günah yazılır ve günahı arttırılmaz.”

“Karşılığında on kat sevap verilen amel de şudur: Kim herhangi bir güzel ameli işleyecek olursa ona karşılığında on katı verilir. Karşılığında yedi yüz kat sevap verilen amele gelince o amel şudur: Kim, Allah yolunda bir şey harcayacak olursa ona, karşılığında yedi yüz katı verilir.”

ekin basak tarla (7)

MÜLK ALLAH’IN

Hülasa: Allah yolunda yapılan hiçbir harcamayı küçük görmeyelim. Çünkü Allah yolunda yapılan harcamanın değeri; miktarı, azlığı ve çokluğu ile bağlantılı değildir. Değerli olan Allah yolunda sergilenen cömertlik ve fedakârlıktır.

İşin hikmetine bakar mısın Can? Göklerde ve yerde ne varsa hepsi Allah’ın. Allah bunca nimetleri bize sunmuş. Aslında sahip olduğumuz her şey Allah’ın bize bir emaneti. Mülkün gerçek sahibi O. Ve Mülkün gerçek sahibi, verdiklerinden bir kısmını O’nun yolunda harcamamızı istiyor.

Bunu bir borç kabul ediyor. Hem de kat kat karşılığını vermek üzere… Böyle bir alışverişten hangi akıllı kaçar?

ekin basak tarla (8)

Mevsimi hep bahar görmek ne büyük yalan

Fani dünyaya kapılmadan yaşamak güzel

Bir kefenden ibarettir dünyadan kalan

Malını mülkünü hayra harcamak güzel

ATB

ekin basak tarla (9)

Kaynak: Sayıların Tefsiri, Ayhan Talha Bayraktar, Ravza Yayınları

Editör: AYHAN BAYRAKTAR