Kuran Arapça indirildi, aslı Arapça harflerle okunur

Kur’ân-ı Kerîm, ilahi kelâm olarak Allah tarafından Arapça indirilmiştir ve bu dildeki harflerin kendine has mahreçleri ve sıfatları bulunmaktadır.

Genc Gazete Kuran I Kerim Kur’an I Kerîm’i Teknolojik Araçlardan Dinlemek Sevap Kazandırır Mı (7)

"Kur’ân-ı Kerîm, Allah tarafından Arapça olarak indirilmiş ilahî kitaptır (bkz. Yûsuf, 12/2; Tâ-Hâ, 20/113)

Diyanet’in yaptığı açıklamaya göre, Kur’ân’ı Latin harfleriyle okumak hem telaffuz hatalarına neden olabilir hem de bu şekilde hatim yapılmış sayılmaz. Kur’ân tilaveti, ibadet kabul edildiği için Kuran-ı Kerim'in  orijinal dilinde okunması esastır.

Genc Gazete Kuran I Kerim Kur’an I Kerîm’i Teknolojik Araçlardan Dinlemek Sevap Kazandırır Mı (6)

Kur’ân’ın Arapça olarak okunması zorunludur

Kur’ân-ı Kerîm, Arapça harflerle yazılmış Mushaf’tan okunmalıdır. Arap harflerinin Latin alfabesi ile tam karşılığı bulunmadığı için transkripsiyon işaretleri kullanılsa bile hatasız bir okuma sağlanamaz.

Arapçadaki seslerin doğru bir şekilde telaffuz edilmesi büyük önem taşır. Aksi halde okunan kelime ve cümlenin anlamı bozulur. Bu nedenle, Kur’ân’ın Latin harfleriyle okunması, Kuran'ın Arapça harflerinden okunmasının yerini tutamaz.

Genc Gazete Kuran I Kerim Kur’an I Kerîm’i Teknolojik Araçlardan Dinlemek Sevap Kazandırır Mı (5)

Harflerin yanlış telaffuzu manayı bozar

Transkripsiyon işaretleriyle okuma yapılsa bile Arapça harflerin bazı fonetik özelliklerinin Latin harflerinde tam karşılığı yoktur. Bu nedenle, harflerin yanlış telaffuz edilmesi Kur'ân’ın anlamını değiştirebilir.

Yanlış telaffuz edilen bir harf, kelimenin anlamında büyük değişiklikler yapabilir ve bu da Kuran ayetinin mesajını bozar. Anlamı bozulmuş ayetleri okumakla ibadet olmaz.

Genc Gazete Kuran I Kerim Kur’an I Kerîm’i Teknolojik Araçlardan Dinlemek Sevap Kazandırır Mı (3)

Latin harfleriyle Mushaf basımı uygun değil

Diyanet, Kur’ân-ı Kerîm’in sadece Arap alfabesiyle yazılmış olan Mushaflardan okunması gerektiğini belirtmektedir.

Hem Latin harfleriyle tek başına yazılmış Mushafların hem de Arap alfabesinin yanında Latin harfleriyle basılmış Mushafların yayımı ve basımı dinen uygun değildir.

"Kur’ân-ı Kerîm okumak bir ibadet olduğu için orijinal diliyle yazılması ve okunması gerektiğinden, gerek tek başına Latin harfleriyle gerekse Arap alfabesinin yanına Latin harfleriyle yazılan Mushafların basım ve yayımı uygun değildir." - Diyanet İşleri Yüksek Kurulu

Genc Gazete Kuran I Kerim Kur’an I Kerîm’i Teknolojik Araçlardan Dinlemek Sevap Kazandırır Mı (2)

Meal okumakla Hatim indirmiş olur muyuz?

Diyanet’in açıklamasına göre, hatim yapmak için Kur’ân-ı Kerîm’in Arapça metni Fâtiha’dan Nas sûresine kadar okunmalıdır.

Meal ve tefsir okumak ise hatim yerine geçmez, çünkü Kur’ân, hem lafız hem de mana olarak indirilmiştir. Meal, yalnızca Kur'ân'ın tercemesini aktardığından, hatim ibadeti sadece Arapça metinle tamamlanabilir.

Genc Gazete Kuran I Kerim Kur’an I Kerîm’i Teknolojik Araçlardan Dinlemek Sevap Kazandırır Mı (1)Meal okumakla hatim olmaz

"Kur’ân-ı Kerîm’in meal ve tefsirlerinin okunması suretiyle hatim yapılmış olmaz." - Diyanet İşleri Yüksek Kurulu

Bir Müslümanın, namaz kılabilmesi için Kur'ân'dan ezber yapması ve Arapça aslıyla okuması gerekmektedir.
Namaz dışında Kur'ân tilaveti de bir ibadet olduğundan, bu ibadetin de orijinal dilde yapılması esastır. Latin harfleriyle yapılan okumalar, hatim ibadetinin yerini tutmaz. (Din İşleri Yüksek Kurulu 03.03.2021 - No: 15)

Genc Gazete Kuran I Kerim Kur’an I Kerîm’i Teknolojik Araçlardan Dinlemek Sevap Kazandırır Mı (9)

Meal ve tefsir okumak da sevaptır

Meal okumak, Tefsir okumak da sevaptır. Ancak bunları okumakla hatim indirmiş sayılmayız.

Arapça bilmeyen, Kuran okumayı bilmeyen kimsenin de başlangıçta latince harflerle okumaya çalışmasının bir sakıncası olmaz. Bu şekilde okumaktan da sevap umulabilir. Ancak bu hatim yerine geçmez. Latince'den okumak Arapça aslını okumanın yerini tutamaz.

Genc Gazete Kuran'ı Makam Ve Musiki Ile  Okumak Günah Mı Kuran I Kerim (6)Hatim nedir, meal nedir?

Hatim, Kuran'ın tamamını Arapça olarak baştan sona okumaktır. Meal ise Kuran'ın anlamını farklı dillere çevirmektir. İkisinin amacı farklıdır.

"Bu doğrultuda hatim, Kur’ân’ın mealinden okunması değil, Kur’ân’ın tamamının, Arapça metni üzerinden Fâtiha sûresinden başlanarak Nas sûresine kadar okunmasıdır." - Diyanet İşleri Yüksek Kurulu  

Kur’ân-ı Kerîm’in doğru bir şekilde anlaşılması ve okunması için Arapça metin üzerinden okuma yapılması gerekmektedir. Bu konuda eğitim almak, Müslümanlar için önem arz etmektedir. Orijinal diliyle okunan Kur’ân, hem anlamın doğru anlaşılmasını sağlar hem de ibadetin tam olarak yerine getirilmesine vesile olur.

Genc Gazete Kuran'ı Makam Ve Musiki Ile  Okumak Günah Mı Kuran I Kerim (4)

Kuran ile irtibatımızı kesmeyelim

Meal okuyalım, tefsir okuyalım, Arapça okumayı bilmiyorsak latince harflerle yazılmış olsa da Kuran okuyalım. Bir şekilde hayat kitabımız Kuran ile irtibatlı olalım.

En kısa sürede elif ba harflerini öğrenip Kuran'ı aslından okumaya gayret edelim.

Kuran okumaya yeni başlayıp zorlanmasına rağmen okumaya çalışanlar, Peygamber Efendimiz (s.a.v) tarafından normal okuyanlara nazaran 2 kat sevapla müjdelenmiştir.

Genc Gazete Kuran'ı Makam Ve Musiki Ile  Okumak Günah Mı Kuran I Kerim (5)

İnanç haberleri için TIKLAYINIZ!

Genc Gazete Kuran'ı Makam Ve Musiki Ile  Okumak Günah Mı Kuran I Kerim (2)

Astroloji ve Rüya haberleri için TIKLAYINIZ!

Kadın Aile haberleri için TIKLAYINIZ!

Kültür Sanat haberleri için TIKLAYINIZ!

Kaynak: www.kurul.diyanet.gov.tr