İnanç

Kur’an okunurken dinlemek farz mı? Kuran okunurken namaz kılınır mı?

Kur'an-ı Kerim'i dinlemek İslam dininde önemli bir ibadettir. Ancak, "Kur'an okunurken onu dinlemek zorunlu mu?" Bu konuda alimlerimizin görüşlerini derledik.

Abone Ol

Kur’an-ı Kerim dinlemek farz mı? Namaz esnasında Kur’an okunurken dinlemenin zorunlu olup olmadığı ve bunun farklı görüşlerle nasıl değerlendirildiği tartışılıyor.

Kur'an Dinlemek Neden Önemli?

Allah Teala, Kur'an-ı Kerim'de "Kur'an okunduğu zaman ona kulak verip dinleyin ve susun ki size merhamet edilsin." (el-A'râf, 7/204) buyurmaktadır. Bu ayet, Kur'an dinlemenin önemini ve dinlerken sessiz olunmasının gerekliliğini vurgulamaktadır.

Ancak, bu ayetin bağlayıcı olup olmadığı ve namaz gibi özel durumlarda nasıl uygulanacağı konusunda farklı görüşler mevcuttur. İşte o görüşler!

Kur’an okunduğunda dinlemek her zaman farz mı?

Kur’an-ı Kerim okunurken Müslümanların konuşmayı bırakıp onu dinlemeleri tavsiye edilmiştir. Ancak, bu dinlemenin farz olup olmadığı, bazı âlimler arasında tartışmalıdır.

Bazılarına göre, Kur’an her okunduğunda onu dinlemek farzdır. Diğer âlimler ise bu ayetin tavsiye niteliğinde olduğunu savunurlar. Özellikle Hanefî mezhebinde bu konuda iki farklı görüş bulunmaktadır. Kimilerine göre dinlemek farz-ı ayn, kimilerine göre ise farz-ı kifâyedir.

Farz-ı ayn: Her Müslümanın kendi başına yapması gereken bir ibadettir.

Farz-ı kifâye: Toplumdaki bazı kişilerin yapmasıyla diğerlerinin sorumluluğundan düşen bir ibadettir.

Namaz esnasında Kur’an dinlemek farz mı?

Birçok âlimin ortak görüşüne göre, cemaatle kılınan namaz esnasında, imam tarafından namazda okunan Kur’an'ı dinlemek farz kabul edilir. Ayet de özellikle bu duruma işaret etmektedir.

Namaz dışında ise okunan Kuran'ı dinlemek, çoğu âlimin görüşüne göre müstehaptır, yani yapılması hoş karşılanır ama zorunlu değildir. Ancak namaz esnasında Kur’an okunurken, kişinin onu dinlemesi daha kuvvetli bir gerekliliktir.

Çarşıda veya iş yerinde Kur’an dinlemek zorunlu mu?

Özellikle camilerde veya ibadethanelerde Kur'an okunurken dinlemek daha önemli görülür. Ancak çarşı-pazar gibi yerlerde Kur'an okunurken dinleme zorunluluğu yoktur. Bu durumda dinlemeyen kişinin günahı olmaz, okuyanın sorumluluğu daha büyüktür.

Hanefî mezhebine göre, eğer bir mekânda Kur’an okunuyorsa ve orada iş ile meşgul olanlar varsa, bu kişilerin Kur’an’ı dinlemesi zorunlu değildir.

Bu durumda, eğer bir kişi Kur’an’ı dinlemiyorsa bu onun günahı olmaz, çünkü dinlemenin imkânsız olduğu koşullarda sorumluluk düşer. Ancak, okuyanın bu konuda daha dikkatli olması gerekir.

İbn Âbidîn’e göre, bu gibi yerlerde Kur’an okumak yerine sessiz kalmak veya uygun bir ortamda okumak daha doğru olabilir.

Kur’an okunurken namaz kılmak mümkün mü?

Kur’an’ın yüksek sesle okunduğu bir yerde, kişi namaz kılmak istiyorsa bu durumda herhangi bir sakınca yoktur. Önemli olan, başka birinin Kur’an’ı dinlemesine engel olmamaktır.

Camide veya başka bir mekânda Kur’an okunurken namaz kılmak bu nedenle uygundur. Kişi namazını kılarken, o an Kur’an’ı dinlemesi şart değildir. Bu durumda namaz kılmak dinî açıdan geçerlidir.

Kur’ân okunduğu zaman ona kulak verip dinleyin ve susun ki size merhamet edilsin. (el-A'râf, 7/204)

Sonuç olarak, Kur’an okunurken dinlemek İslâm dininde önemli bir davranış olarak görülse de her durumda farz değildir. Duruma göre farz-ı kifâye ya da müstehap olarak değerlendirilebilir.

Din İşleri Yüksek Kurulunun kararı

Din İşleri Yüksek Kurulu bu konuda şu açıklamayı yapmıştır: "Kur’ân okunduğu zaman Müslümanın onu dinlemesi gerekir. Çünkü “Kur’ân okunduğu zaman ona kulak verip dinleyin ve susun ki size merhamet edilsin.” (el-A'râf, 7/204) buyrulmaktadır."

 Bazı âlimlerin görüşüne göre Kur’ân okunduğunda onu dinlemek her zaman farzdır. Bazı âlimlere göre ise âyet, sadece namazda okunan Kur’ân’ı dinlemekle ilgilidir; namaz dışında Kur’ân okunurken onu dinlemek ise müstehaptır.

Hanefî mezhebinde Kuran dinlemenin Farz-ı kifâye olduğunu söyleyenlere göre, Kur’ân okunan yerde onu dinleyen birileri varsa diğerlerinden sorumluluk düşer.

Ayrıca mezhepteki her iki görüşe göre de Kur’ân okunurken, bir mazeret sebebiyle onu dinleyemeyenler sorumlu olmazlar.

Özellikle, çarşı ve iş yeri gibi mekânlarda insanlar kendi işleriyle uğraşırken birileri onların yanında Kur’ân okuyorsa, dinlemeyenlerin değil, okuyanın günahkâr olacağı ifade edilmiştir." 

İnanç haberleri için TIKLAYINIZ!

Astroloji ve Rüya haberleri için TIKLAYINIZ!

Kadın Aile haberleri için TIKLAYINIZ!

Kültür Sanat haberleri için TIKLAYINIZ!