Sağlık

Mamografi korkusuna son: 40 yaşını geçen her kadın, 2 yılda bir mamografi çektirmeli

Mamografi ile ilgili şehir efsanelerine aldırış etmeyin! Erken teşhis için 40 yaşını geçen her kadın, 2 yılda bir mamografi çektirmeli.

Loading...

Abone Ol

Meme kanserinin erken teşhisinde en önemli tetkiklerden biri olan mamografi hakkında halk arasında yanlış bilinen bazı iddialar var.

Genel Cerrah Op. Dr. Mustafa Arısoy, bu söylentilerin gerçek dışı olduğunu belirterek, mamografinin kansere neden olduğu yönündeki iddiaların bir şehir efsanesi olduğunu vurguladı. Mamografinin özellikle 40 yaşını geçen kadınlar için 2 yılda bir yapılması gerektiğini hatırlatan Dr. Arısoy, meme kanserine karşı erken teşhisin hayati önem taşıdığını söyledi.

Erken teşhis için mamografi hayati önem taşıyor

Op. Dr. Mustafa Arısoy, meme kanserinin Türkiye ve dünya genelinde kadınlar arasında ciddi bir sağlık problemi olduğuna dikkat çekerek, erken teşhisin tedavi başarısını artırdığını ifade etti. 2020 verilerine göre, Türkiye’de 100 bin kadına kanser teşhisi konulurken, bu hastaların 24 bininin meme kanseri olduğu kaydedildi. Dr. Arısoy, "Bu oranlar oldukça yüksek ve kadınların düzenli mamografi kontrollerine gitmesi büyük önem taşıyor" dedi.

Mamografi ile ilgili yanlış bilgilerden korkmayın

Mamografinin kanser yaptığına dair şehir efsanelerine dikkat çeken Dr. Arısoy, bu iddiaların bilimsel bir dayanağı olmadığını belirtti. “Mamografi çekiminde verilen radyasyon miktarı çok düşük ve kanser oluşturacak boyutta değil” diye konuşan Arısoy, mamografinin meme kanseri teşhisinde en güvenilir yöntemlerden biri olduğunu vurguladı. Ayrıca gelişen teknolojiyle mamografi çekimlerinde kullanılan radyasyon dozunun da giderek azaldığını ekledi.

“Mamografi kansere neden olur gibi söylemler bir şehir efsanesidir. Radyasyon dozu çok düşük, bu yüzden endişelenmeye gerek yok.”

Devlet destekli mamografi hizmeti ücretsiz

Op. Dr. Arısoy, Sağlık Bakanlığı tarafından mamografi taramalarının Kanser Erken Teşhis Merkezleri'nde ücretsiz olarak yapıldığını hatırlattı. Kadınların hiçbir risk faktörü bulunmasa dahi, 40 yaşından itibaren 2 yılda bir mamografi çektirmeleri gerektiğini ifade eden Arısoy, bu süreçte alınan radyasyonun sağlık için risk oluşturmadığını belirtti. Meme kanserine karşı farkındalığın artması, erken teşhis oranlarını da olumlu yönde etkiliyor.

20 yaşından itibaren yıllık meme kontrolü şart

Dr. Arısoy, kadınların 20 yaşından itibaren yılda en az bir kez meme kontrolüne gitmeleri gerektiğini belirterek, "Kendilerini düzenli olarak kontrol etmeli ve kitle gibi bir durum hissettiklerinde doktora başvurmalıdırlar" diye ekledi. Ayrıca mamografi haricinde yapılan ultrason kontrollerinin de ışın içermediğini, bu yüzden kadınların çekinmeden kontrole gitmeleri gerektiğini vurguladı.

İnanç haberleri için TIKLAYINIZ!

Astroloji ve Rüya haberleri için TIKLAYINIZ!

Kadın Aile haberleri için TIKLAYINIZ!

Kültür Sanat haberleri için TIKLAYINIZ!