Mezarlıkta Ağaç Kesmek Caiz mi?

Mezarlıkta bulunan yaş ot ve ağaçları, bakım amaçlı olmadıkça yolmak ve kesmek mekruhtur. Bunun nedeni, bu bitkilerin kendilerine has bir şekilde Allah’ı zikretmeleri ve bu zikir sebebiyle orada yatan müminlere Allah Teâlâ’nın rahmet edip azaplarını hafifletmesinin umulmasıdır.

Genc Gazete Mezar Mezarlik Kabir (4) 4 11Zon

Hz. Peygamber'in (s.a.s.) Uygulaması Nasıldı?

Hz. Peygamber (s.a.s.), bir kabristanda bulunan iki kabir sahibinin azap içinde olduğunu anlamış, yanında bulunanlardan taze bir hurma dalı isteyerek, ikiye bölmüş ve her birini bir kabrin başına dikmiştir. “Ey Allah’ın Resûlü, niçin böyle yaptın?” diye sorulunca, “Umulur ki bunlar yaş kaldıkları sürece (azapları) hafifler” (Buhârî, Vudû’, 56 [218]; Müslim, Tahâret, 111 [292]) buyurmuştur.

Genc Gazete Mezar Mezarlik Kabir (1) 1 11Zon

Mezarlıktaki Kuru Bitkilerin Kesilmesi ve Satışı Günah mı?

Mezarlıkta zayi olacağından endişe edilen kuru ot ve ağaçların kesilip kamu adına satılmasında bir sakınca yoktur. Bu satıştan elde edilen paranın kamu yararına kullanılması gerekir. Kişiler kendileri adına mezarlıktaki imkanları kullanarak kazanç temin edemezler. Böyle bir kazanç Haram olur.

Kişinin keyfi olarak mezarlıklardaki bitkileri koparması, çiçekleri koparması, ağaçları kesmesi, mezarlığa ve doğasına zarar vermesi günah olur.

Genc Gazete Mezar Mezarlik Kabir (2) 2 11Zon

Mezarlıktaki hayvanların durumu

Mezarlıktaki kuş, kedi, karınca vb zararsız hayvanları da kovmak, korkutmak, yaralayıp öldürmek günah olur. İnsanlara zararlı bitki ve hayvanların mezarlıktan uzaklaştırılmasında ve bunların temizliğinde sakınca yoktur.

Genc Gazete Mezar Mezarlik Kabir (3) 3 11Zon

Mezarlıklardaki Meyve ve Sebzeler Yenilebilir mi?

Ayrıca mezarlıkta bulunan ağaçların meyveleri de yenilebilir. Sevabı orada yatanlara manevi ikram olur. Ancak mezarlık kamu arazisi olduğu için hiç bir şekilde kişiler oradaki meyveleri toplayıp kendileri için satamazlar. Mezarlık kaynaklı ticareti kamu yetkilileri ancak kamu adına yapabilirler.

Genc Gazete Mezar Mezarlik Kabir (8) 8 11Zon

Kaynak: Haber Merkezi