İslam dininde namaz, müminin Rabb’ine yöneldiği, huşu içinde ibadet ettiği özel bir vakittir. Bu nedenle, namaz kılan bir kişinin huzurunu bozacak her türlü davranıştan kaçınılması büyük önem taşır. Peygamber Efendimiz (sav), namaz kılanın önünden geçmenin doğru olmadığını belirterek, bu konuda hassas olmamız gerektiğini vurgulamıştır.

Gençgazete Namazda Dünyalık Düşüncelere Dalmak Namazı Bozar Mı Namaz Dua Cami (8)

Önünden geçmektense beklemek daha hayırlıdır

Namaz kılanın önünden geçilmemesi konusunda Hz. Peygamber Efendimizin(s.a.s.) net tavsiyeleri vardır. Zorunluluk olmadıkça bir kişinin önünden geçmemek, İslam ahlakı açısından daha doğru bir tutum olarak görülür.

Hz. Peygamber (s.a.v) “namaz kılanın önünden geçmektense beklemenin daha hayırlı olacağını” ifade etmiştir. 

Gençgazete Namazda Dünyalık Düşüncelere Dalmak Namazı Bozar Mı Namaz Dua Cami (7)

Namaz kılanın sütre kullanması önünden geçilmeyi engeller

Namaz kılarken önlem almak, namaz kılanın sorumluluğudur. Hz. Peygamber (s.a.s.), insanların veya hayvanların geçişine maruz kalabilecek ortamlarda namaz kılan kişinin, önüne bir sütre yerleştirmesini tavsiye eder.

Bu sütre, namaz kılanın konsantrasyonunu korur ve geçişlere karşı bir sınır oluşturur. Sütre koymamak ise mekruh kabul edilir ve namaz kılanın dikkat etmesi gereken bir husus olarak görülür.

Namaz kılanın önüne koyduğu sınır, eşya vb şeylere sütre denir. Sütre, namaz kılan kişiyi arkasından gelebilecek rahatsızlıklardan koruyan bir bariyer görevi görür.

Gençgazete Namazda Dünyalık Düşüncelere Dalmak Namazı Bozar Mı Namaz Dua Cami (5)

Önünden geçilen kişinin namazı bozulmaz ancak dikkatli olunmalıdır

Namaz kılanın önünden geçen kişi, bu davranıştan dolayı sorumlu tutulur, ancak bu durum namaz kılan kişinin namazını bozmaz.

Gençgazete Namazda Dünyalık Düşüncelere Dalmak Namazı Bozar Mı Namaz Dua Cami (3)

Büyük Camilerde uygulanabilecek istisnalar

Büyük camilerde, namaz kılanların sayısı oldukça fazladır. Bu gibi durumlarda, namaz kılan kişinin secde mahallinin uzağından geçmek caiz görülmüştür. Ancak, mümkün olduğunca namaz kılanların önünden geçmekten kaçınılmalı ve onların huzuru korunmalıdır.

Gençgazete Namazda Dünyalık Düşüncelere Dalmak Namazı Bozar Mı Namaz Dua Cami (2)

Cemaatle kılınan namazda yalnızca imamın sütre koyması yeterlidir

Açık alanda, cemaatle kılınan namazlarda, yalnızca imamın sütre edinmesi diğer tüm cemaat için geçerli olur. Bu durumda imam dışında kalan kişiler için sütre koyma zorunluluğu yoktur.

Bu durum, hem büyük camilerde hem de toplu ibadetlerde uyulması gereken bir uygulamadır. Namaz kılanın önünde bulunan sütrenin gerisinden geçmekte herhangi bir sakınca bulunmamaktadır.

Gençgazete Namazda Dünyalık Düşüncelere Dalmak Namazı Bozar Mı Namaz Dua Cami (1)

Din İşleri Yüksek Kurulunun cevabı

Din İşleri Yüksek Kurulu bu konuda şu açıklamayı yapmıştır: "İster kapalı, ister açık alanda olsun zorunlu olmadıkça namaz kılan birisinin önünden geçilmemelidir. Hz. Peygamber (s.a.s.), namaz kılanın önünden geçmektense beklemenin daha hayırlı olacağını belirtmiştir.  Namaz kılanın da, uygun bir yere durmak veya sütre vb. bir şey koymak suretiyle önünden geçilmemesi için önlem alması gerekir. Zira Hz. Peygamber (s.a.s.), önünden insan veya hayvanların geçmesi muhtemel olan bir yerde namaz kılan kişinin önüne sütre (değnek veya başka bir şey) koymasını tavsiye etmektedir. Sütreyi terk etmek ise mekruhtur. Namaz kılanın önünden geçen kimse sorumlu olmakla birlikte, önünden geçilen kişinin namazı bozulmaz. Fakat büyük camilerde, namaz kılanın secde mahallinin uzağından geçmek caizdir. Cemaatle kılınan namazlarda, sadece imamın sütre edinmesi yeterlidir; diğerlerinin sütre koyması gerekmez. Namaz kılanın önündeki sütrenin ardından geçmekte bir sakınca yoktur."

Genc Gazete Safer Ayı Duasi Safer Namazi Safer Ugursuz Mu (2)

İnanç haberleri için TIKLAYINIZ!

Astroloji ve Rüya haberleri için TIKLAYINIZ!

Kadın Aile haberleri için TIKLAYINIZ!

Kültür Sanat haberleri için TIKLAYINIZ!

Kaynak: www.kurul.diyanet.gov.tr