MOBİSAD Başkanı Mustafa Kemal Turnacı, 2023 yılının ocak-ağustos dönemine dair cep telefonu satış verilerine göre, Türkiye'de satılan telefonların yüzde 57'sinin 9.500 TL ve altında olduğunu açıkladı. Ciro bazında bu oranın yüzde 27 olduğunu belirtti.

responsive-smartphone-device-web-app-mockup-landing-page-realistic-3d-render

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, üniversiteli gençlere, 9.500 lirayı geçmeyen telefon ve bilgisayarlar için toplamda 5.500 liraya kadar destek sunacaklarını duyurdu. Bu destek, cep telefonu için piyasa fiyatının yüzde 44,4'ü, bilgisayarlar içinse yüzde 16,7'sine tekabül ediyor.

1195475_OT11CI0

Turnacı, mobil iletişim cihazlarına erişimin giderek zorlaştığına dikkat çekerek, özellikle taksit kısıtlamalarının bu zorluğu artırdığını ifade etti. MOBİSAD olarak gençlerin ve öğrencilerin dijital ürünlere daha kolay ulaşmasını amaçladıklarını belirtti.

32552522_v07

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamalarının ardından birçok vatandaşın cihaz alımını ertelediğini belirten Turnacı, bu durumun piyasayı olumsuz etkilediğini söyledi. Ancak, destekle birlikte bu yıl 12 milyon ila 12 milyon 500 bin adet telefon satışı öngörüldüğünü ifade etti.

cep tel

Turnacı son olarak, destek kapsamında alınacak telefonlarda IMEI numarası eşleştirme uygulamasının gündeme gelebileceğini ve bu uygulamanın suistimalleri önleyeceğini belirtti.

Editör: AYHAN BAYRAKTAR