Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu: "1616 Yeni Hekim Ataması Yapıldı" Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu: "1616 Yeni Hekim Ataması Yapıldı"
Özel Medi-ce İnegöl Hastanesi İç Hastalıkları Uzmanı Uz.Dr.Aylin Türkay, öksürüğün nedenleri ve dikkat edilmesi gereken noktalar hakkında bilgi verdi.


“Kısa süren öksürük şikâyeti ilk planda enfeksiyonu düşündürürken, 3 haftadan daha uzun süre devam eden kronik öksürük, alt solunum yolları ile ilgili KOAH veya astım gibi kronik hastalıkları akla getirmektedir. Kronik öksürüğün en sık nedeni ise geniz akıntısı ve reflü hastalığıdır. Bunun dışında kalan öksürük nedenleri arasında özellikle öksürüğe eşlik eden ateş, terleme, kilo kaybı gibi yakınmaların verem hastalığına işaret etme olasılığı yüksektir”

KALPTE RİTİM BOZUKLUĞUNA BİLE YOL AÇABİLİR
“Öksürük ile ilgili en büyük sıkıntı, sigara içenlerin bu şikâyetini önemsememesidir. Kişiler öksürüğün sigara içmenin doğal sonucu olduğunu düşünerek doktora başvurmazlar. Oysa akciğer en erken belirtilerinden biri olan öksürük, önemsenmediğinde erken tanı olasılığı ortadan kalkarak tedavi şansı azalmaktadır. Öksürük uzun sürdüğü zaman akciğerler başta olmak üzere pek çok organda hasara neden olmaktadır. Bunlardan en sık rastlanılanı uzun süren öksürükler sonucu akciğer zarında yırtılma ve gırtlakta kanamaların görülmesidir. Öksürük, şiddeti ve süresi arttıkça baş ağrısı, idrar kaçırma, uyku bozukluğu ve kusmaya neden olabileceği gibi; kalpte ritim bozuklukları, yemek borusunda yırtılmalar, bayılma nöbetleri, kaburga kırıkları, gözde kanamalar ve boyunda fıtıklaşma gibi ciddi sorunlara da yol açabilmektedir”

AKCİĞER KANSERİ ÖKSÜRÜK İLE KENDİNİ GÖSTEREBİLİR
“Öksürük havayollarındaki sekresyon adı verilen salgıların, yabancı cisim ve toz gibi havayollarında tahriş edici maddelerin temizlenmesinde görev alan önemli bir savunma mekanizmasıdır. Öksürüğün en sık nedeni, üst solunum yolu enfeksiyonlarıdır. Ancak öksürük basit bir üst solunum yolu enfeksiyonuna bağlı olabileceği gibi, akciğer kanserinin ilk belirtisi de olabilir. Bu nedenle uzun öksürük şikâyeti olan kişilerin mutlaka bir uzmana başvurması gerekmektedir”