İzmir Ekonomi Üniversitesi (İEÜ) Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Oğuz Kılınç, evlerdeki banyo, mutfak ve oda gibi kapalı alanlarda oluşan rutubet nedeniyle meydana gelen küf ve mantarların, ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceğini belirtti.

Prof. Dr. Kılınç, “Küf ve mantarları solumak, mikrobik olmayan zatürreye yol açabiliyor. Bu durum süreklilik arz eder ve tedavi edilmezse kalıcı akciğer hasarlarına neden olabilir” şeklinde uyardı. Özellikle kış aylarında daha fazla görülen bu oluşumlar, evlerde gizli bir tehlike oluşturuyor.

Evlerdeki küf ve mantarların genellikle göz ardı edilebileceğini belirten Kılınç, bu tehlikenin zamanla büyüyebileceğini vurguladı.

‘Sendromlu’ Binalar Hastalık Saçıyor! (2)

Bursalı Kuyumcular, IJS İstanbul Jewelry Show ile Yeni Sezon Vitrinlerini Yenileyecek Bursalı Kuyumcular, IJS İstanbul Jewelry Show ile Yeni Sezon Vitrinlerini Yenileyecek

Hastalık Riski ve Alınması Gereken Önlemler

Evlerin iyi havalandırılması ve rutubete karşı tedbir alınması gerektiğini belirten Prof. Dr. Kılınç, küf ve mantarın kolayca anlaşılabileceğini belirtti: “Küf; kokusundan ve yüzeylerde oluşan siyah ya da mavi renkli üremelerden rahatlıkla anlaşılabilir. Duvarda kabarmalar ve boyanın arkasında pamuksu tabakalar oluşur.” Kılınç, ayrıca iklimlendirme sistemlerinin düzgün çalışmasının ve klima filtrelerinin düzenli olarak değiştirilmesinin önemli olduğunu ekledi.g

Prof. Dr. Kılınç, merkezi klima sistemlerinde yeterli dezenfeksiyon yapılmadığı takdirde, lejyonella bakterisinin ürüyebileceğini ve bunun da solunum yoluyla hastalıklara neden olabileceğini belirtti. Lejyoner zatürresi olarak bilinen hastalığın tehlikeli olduğunu ve erken teşhis edilmediğinde hayati risk oluşturabileceğini söyledi.

‘Sendromlu’ Binalar Hastalık Saçıyor! (3)

İzmir’deki Hava Kirliliği Sağlık İçin Tehlikeli!

Prof. Dr. Kılınç, İzmir’deki hava kirliliği konusunda da önemli bir uyarı yaptı. Partikül Madde (PM) 2,5 ve PM 10 gibi kirleticilerin, solunduğunda bronşlardan kana geçerek vücudun her organına zarar verebileceğini belirtti. “Dünya Sağlık Örgütü tarafından metreküpte 15 mikrogramdan fazla olmaması gereken PM 2,5 değerlerinin, İzmir’de 80-100 mikrogram arasında tespit edildiğini söyledi.

Kaynak: İHA