Türkiye

Sosyal medyada yüksek kazanç dolandırıcıları 2,5 milyar TL'yi cebe indirdiler

18 ilde yapılan operasyonlarda, sosyal medya üzerinden kazanç vaadiyle 112 kişiyi dolandıran 40 şüpheliden 28’i tutuklandı.

Abone Ol

Eskişehir merkezli düzenlenen büyük çaplı bir operasyonda, sosyal medya platformları üzerinden yanıltıcı reklamlarla 112 kişiyi dolandıran bir suç şebekesi çökertildi.

Şüphelilerin 23 paravan şirket kurarak 2023-2024 yılları arasında 2,5 milyar TL değerinde işlem hacmine ulaştıkları tespit edildi.

Operasyonlarda gözaltına alınan 40 kişiden 28’i çıkarıldıkları mahkemece tutuklanarak cezaevine gönderildi.

18 ilde eş zamanlı operasyon yapıldı

Eskişehir Cumhuriyet Başsavcılığı koordinesinde, Siber Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri tarafından 18 ilde eş zamanlı bir operasyon düzenlendi.

Eskişehir başta olmak üzere Adana, Ankara, İstanbul, İzmir gibi illerde gerçekleştirilen baskınlarda, dolandırıcıların kullandıkları sosyal medya reklamları ve web siteleri incelemeye alındı.

Şüphelilerin sosyal medyada “yüksek kazanç” ve “forex yatırımı” gibi başlıklarla insanları yanıltarak, dolandırıcılık yaptıkları belirlendi.

2,5 milyar TL'lik dolandırıcılık

Yapılan detaylı araştırmalar sonucunda, dolandırıcıların kurdukları 23 paravan şirket üzerinden yaklaşık 2,5 milyar TL’lik işlem hacmine ulaştıkları tespit edildi.

Sosyal medya ve web siteleri aracılığıyla yayılan yanıltıcı reklamlara kanarak para yatıran 112 kişi dolandırıcıların ağına düştü. Bu operasyonla birlikte, dolandırıcılık olaylarının birçok farklı ilde de gerçekleştiği anlaşıldı.

Şüphelilerden 28'i tutuklandı

Operasyonlarda ele geçirilen çok sayıda dijital materyal, başka şahıslara ait banka ve kredi kartları, sim kartlar ve diğer kanıtlar polis tarafından incelendi.

Eş zamanlı operasyonlarda gözaltına alınan 40 şüpheliden 28’i tutuklandı. Diğer şüphelilerden 3’ü adli kontrol şartıyla serbest bırakılırken, 9 kişi ise ifadeleri alındıktan sonra serbest bırakıldı.

“Sosyal medya üzerinden kazanç vaadiyle insanları dolandıran suç şebekesi, güvenlik güçlerinin titiz çalışmaları sonucunda yakalanarak adalete teslim edildi.”

Dolandırıcılara karşı dikkatli olunmalı

Yetkililer, vatandaşları sosyal medyada gördükleri yanıltıcı reklamlara karşı dikkatli olmaları konusunda uyararak, özellikle “yüksek kazanç” vaat eden bağlantılara ve platformlara karşı tedbirli davranmaları gerektiğini belirtti. Bu olay, benzer dolandırıcılık vakalarının önüne geçilmesi adına emsal niteliği taşıyor.

İnanç haberleri için TIKLAYINIZ!

Astroloji ve Rüya haberleri için TIKLAYINIZ!

Kadın Aile haberleri için TIKLAYINIZ!

Kültür Sanat haberleri için TIKLAYINIZ!