Müslümanlar için mescitler, ibadet, birlik ve beraberlik mekânlarıdır. Mescide girmenin de kendine özgü adabı vardır.
Bu adabın en önemlilerinden biri de Tahiyyetü'l-Mescid namazıdır. Peygamber Efendimiz (s.a.s.)'in sünneti olan bu namaz, mescide duyulan saygının bir ifadesi olarak kabul edilir.
Peki, Tahiyyetü'l-Mescid namazının hükmü nedir? Kerâhet vakitlerinde kılınabilir mi? Farklı mezhepler bu konuda ne gibi görüşler belirtmiştir? İşte bu soruların cevapları...
Tahiyyetü'l-Mescid Namazının Hükmü ve Dayanağı
Peygamber Efendimiz'in Tavsiyesi Bu Namazın Temelini Oluşturur
Hz. Peygamber (s.a.s.), mescide girildiğinde oturmadan önce iki rek‘at namaz kılmayı tavsiye etmiştir.
Tahiyyetü'l-Mescid namazının kılınması sünnettir. Bu hususta Hz. Peygamber (s.a.s.) şöyle buyurmuştur:"Sizden biriniz mescide girdiğinde oturmadan iki rek‘at namaz kılsın." (Buhârî, Salât, 60 [444]; Müslim, Salâtü’l-müsâfirîn, 69 [714])
Tahiyyetü’l-Mescid Namazı Kaç Rek’at Kılınır?
Bu namazın rek’at sayısı mezheplere göre değişiklik göstermektedir. Hanefîlere göre iki veya dört rek’at kılınabilirken, Mâlikîler yalnızca iki rek’at olarak kabul eder. Şâfiî ve Hanbelîlere göre ise bu niyetle dilediğiniz kadar namaz kılabilirsiniz.
Kerâhet Vakitlerinde Kılmak Caiz mi?
Hanefîlere göre kerâhet vakitlerinde kılınmaz
Hanefî mezhebi, nâfile namazların mekruh sayıldığı vakitlerde tahiyyetü’l-mescid namazının da kılınamayacağı görüşündedir.
Buna karşın Şâfiî mezhebine göre bu namaz, sebebe bağlı nâfile namazlardan olduğu için bu vakitlerde de kılınabilir.
Ezân ve Kâmet Anında Kılınması Mekruh mu?
Ezân okunduğu sırada mescide giren kişinin tahiyyetü’l-mescid namazı kılması Hanefîlere göre mekruh sayılır. Ancak Şâfiîler bu durumda mekruh olmadığını ifade eder.
Kâmet getirildiği veya cemaatle namaza başlandığı sırada ise tüm mezhepler bu namazın kılınmasını mekruh kabul eder.
Cuma Hutbesi Sırasında Kılmak Uygun mu?
Hanefîlere göre hutbeyi dinlemek önceliklidir
Cuma hutbesi sırasında mescide giren bir kişinin tahiyyetü’l-mescid kılması Hanefîler tarafından mekruh görülmektedir.
Ancak Şâfiîler, namazın uzatılmaması ve iki rek’atle sınırlı tutulması şartıyla bu namazın kılınabileceğini belirtmiştir.
Mescid-i Harâm’da Tahiyyet Namazı
Kerâhet vaktinde zikretmek müstehaptır
Mescide giren bir kişi, kerâhet vakti nedeniyle tahiyyetü’l-mescid namazı kılamazsa “Sübhânallâhi ve’l-hamdü lillâhi ve lâ ilâhe illallâhü va’llâhü ekber” diyerek zikretmesi tavsiye edilmiştir.
Bazı âlimler buna “ve lâ havle ve lâ kuvvete illâ bi’llâhi’l-aliyyi’l-azîm” ifadesini de eklemiştir.
Kılamayanlar İçin Alternatif Zikirler Önerilir
Mescide giren kişinin, meşguliyet veya kerâhet vaktinin girmesi gibi sebeplerle bu namazı kılamaması durumunda, bazı zikirler tavsiye edilmiştir.
"Sübhânallâhi ve’l-hamdü lillâhi ve lâ ilâhe illallâhü va’llâhü ekber" denilmesi müstehaptır. Bazı âlimler buna "ve lâ havle ve lâ kudrete illâ bi’llâhi’l-aliyyi’l-azîm" cümlesini de eklemişlerdir.
Mescid-i Haram'da Tavaf Önceliklidir
Mescid-i Harâm’ın tahiyyesi Kâbe’yi tavaf etmektir. Tavaf niyetiyle oraya giren hemen tavafa başlamalı, tavaf niyeti olmaksızın giren ise Tahiyyetü’l-Mescid namazı kılmalıdır.
Kâbe’ye giren tavaf etmelidir
Mescid-i Harâm’da tahiyyet, Kâbe’yi tavaf etmektir. Bu nedenle tavaf niyetiyle giren bir kişi doğrudan tavafa başlamalıdır. Ancak tavaf niyeti olmaksızın giren kişi tahiyyetü’l-mescid namazı kılabilir.
Her Namaz Tahiyyetü’l-Mescid Yerine Geçer mi?
Hanefî mezhebi, mescide girip herhangi bir namaz kılan kişinin, tahiyyetü’l-mescid namazı için ayrıca niyet etmesine gerek olmadığını belirtmektedir. Bu durumda kılınan namaz, tahiyyetü’l-mescid yerine geçer ve sevabı da kazanılır.
Sonuç olarak, tahiyyetü’l-mescid namazı ibadette özen göstermenin ve mescidlere verilen değerin bir yansımasıdır. Ancak bu ibadetin vakitleri ve şartları, mezhepler arasında farklılık gösterebilmektedir. Özellikle kerâhet vakitlerine dikkat edilerek bu sünnet yerine getirilebilir.
İnanç haberleri için TIKLAYINIZ!
Astroloji ve Rüya haberleri için TIKLAYINIZ!
Kadın Aile haberleri için TIKLAYINIZ!
Kültür Sanat haberleri için TIKLAYINIZ!