Türk dizi endüstrisi, son yıllarda reytingleri artırmak adına kadına yönelik şiddet içeren sahnelerle dikkat çekiyor. Bu endişe verici duruma dur demek isteyen Türk Üniversiteli Kadınlar Derneği Antalya Şubesi öncülüğünde 27 sivil toplum kuruluşu bir araya geldi. 2023 yaz döneminde yürütülen "Yerli Televizyon Dizilerinin Toplumsal Cinsiyet ve Şiddet İçeriğini İnceleme Çalışması" sonuçlarına göre, 11 yüksek reytingli dizi filmde 597 şiddet sahnesi tespit edildi. Şiddet sahnelerinin en yaygın olarak kadına yönelik sözel ve psikolojik şiddet içerdiği belirlendi. Peki, bu veriler ne gibi çağrıları beraberinde getirdi?

Kadına Yönelik Şiddetin Normalleştirilmesine Karşı Ortak Ses:

27 sivil toplum kuruluşunun başkanları, Antalya Gazeteciler Cemiyeti'nin ev sahipliğinde bir araya gelerek kadına yönelik şiddeti kınadı. Antalya Gazeteciler Cemiyeti Başkanı İdris Taş, şiddete karşı olduklarını vurgulayarak, kadına yönelik şiddetin nerede olursa olsun kabul edilemez olduğunu belirtti. TV dizilerinde kadına şiddetin sırf reyting kaygısıyla işlendiğini ifade eden Taş, bu duruma karşı STK'larla işbirliği yapma çağrısı yaptı.

Dizilerin Toplumsal Etkileri Üzerine Uyarılar:

Türk Üniversiteli Kadınlar Derneği Antalya Şube Başkanı Prof. Dr. Fulya Sarvan, dizilerdeki şiddet sahnelerinin gerçek hayata olumsuz yansımaları olduğunu söyledi. Şiddet gören kadınların depresyon, anksiyete ve travma sonrası stres bozukluğu gibi sorunlarla karşılaştığına dikkat çekti. Ayrıca, dizilerin kadına yönelik şiddeti normalleştirerek aile değerlerini zedelediğini ve çocuklarda şiddeti normalleştirme eğilimi yarattığını ifade etti.

Ortak Bildiri ve Çağrı:

Toplantı sonunda 27 STK başkanının imzasını taşıyan ortak bildiri açıklandı. Bildiride, TV dizilerinin sağlıksız aile ve toplum ilişkilerini normalleştirmesine son verilmesi çağrısı yapıldı. Ayrıca, yapıcı iletişim kalıplarına ve kadın temsillerine daha fazla yer veren projelere yönlendirme talep edildi. Türk dizi endüstrisinin diğer bileşenlerinden de toplumsal sorumluluk bilinciyle hareket etmeleri ve şiddeti önlemeye yönelik çaba sarf etmeleri istendi.

Kaynak: iha