Kültür& Sanat

Türk Televizyonunun Efsane İsmi Halit Kıvanç

 97 yaşında aramızdan ayrılan Halit Kıvanç'ın hayatında hangi ilklere imza attı? Türk televizyonculuğunda hangi izleri bıraktı?

Abone Ol

İstanbul'da 1925 yılında doğan Halit Kıvanç, hem Türk radyo ve televizyonculuğunun öncü isimlerinden biri hem de başarılı bir gazeteci olarak anıldı. Okul yıllarından başlayarak medya sektörüne olan ilgisi, Kıvanç'ın kariyerinde önemli bir yolculuğun başlangıcını işaret ediyordu.

Radyo ve Televizyonculuğunun Duayeni

Öğrencilik Yıllarından Medyaya Adımı

Çalışkan bir öğrenci olan Kıvanç, Akbaba ve Şut dergilerinde yazı yazmaya başlayarak medya sektörüne adım attı. İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi mezuniyetinin ardından kısa bir süreliğine hakimlik yaptıktan sonra gazeteciliğe yönelen Kıvanç, pek çok prestijli gazetede sekreter ve yazar olarak görev aldı.

Futbol Maçlarından Televizyon Programlarına

1956'dan itibaren radyolarda, 1969'dan itibaren televizyonlarda futbol maçları anlatmaya başlayan Kıvanç, birçok magazin ve yarışma programına da ev sahipliği yaptı.

"Konuşmaya başladım bu radyoda ve uzun yıllar bu radyoda hayatımı buldum."

ifadesiyle TRT Radyosuna olan bağını dile getirdi.

İlklerin Adamı

Halit Kıvanç, olimpiyatlar ve büyük uluslararası karşılaşmalarda sunucu olarak görev aldı. Aynı zamanda FIFA Dünya Kupası'nı televizyondan sunan ilk Türk spiker olarak da adını tarihe yazdırdı.

Kültür-Sanat ve Çocuk Programlarındaki Başarıları

TRT'de kültür-sanat, müzik ve eğlence programları da sunan Kıvanç, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı programlarının vazgeçilmez sunucusu oldu. Genç yaşlı demeden her kesimin sevgilisi olan Kıvanç, özellikle TRT Çocuk Şenliği ile geniş bir hayran kitlesine kavuştu.

Ödüller ve Başarıları

Ödüllerin Adamı Halit Kıvanç

50 yıllık sunuculuk kariyerini 2005'te bir jübileyle kutlayan Kıvanç, binin üzerinde ödül aldı. 1983'te canlı yayında mikrofonunu genç spikerlere devrederek, spikerlikten emekli oldu.

Edebiyat ve Müzikle Buluşması

Halit Kıvanç, yaşamı boyunca pek çok kitap kaleme aldı. Aynı zamanda farklı plak derlemelerinde de yer alarak müzik dünyasına da katkıda bulundu. Özellikle futbol maçlarındaki sunumları ve Kıbrıs Barış Harekatı'nın anlatımını içeren plaklar büyük ilgi gördü.

Halit Kıvanç, 27 Ekim'de Zincirlikuyu Camisi'nde kılınan namazın ardından Zincirlikuyu Mezarlığı'nda son yolculuğuna uğurlandı.