İnanç

Türkçe Ezan okusak olur mu? Başka dilde ezan okumak caiz midir?

Diyanet İşleri Başkanlığı, ezânın asli şekli dışında farklı dillerde okunmasının caiz olup olmadığını açıkladı. İşte Diyanet'in cevabı!

Abone Ol

Ezanın sadece Arapça okunabileceği, başka bir dilde okunmasının caiz olmadığı Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından bir kez daha vurgulandı. İşte o açıklama!

Ezânın Arapça aslı dışında okunması tartışması

İslam toplumunda derin köklere sahip olan ezân, Hz. Muhammed’in sünneti ile sabit bir ibadet şeklidir. Din İşleri Yüksek Kurulu tarafından yapılan açıklamalarda, ezânın Arapça dışında başka bir dilde okunmasının mümkün olmadığı ifade edilmiştir.

Ezânın özü ve amacı, Müslümanları namaza davet etmek ve İslam kimliğini yüceltmektir. Ezan aslı ile İslam'ın sembolü ve bayrağı konumundadır.Bu nedenle orjinali olan Arapça haricinde okunması caiz kabul edilmemektedir.

Ezânın İslam Toplumundaki yeri ve önemi

Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından yapılan açıklamada, ezânın İslam dininin en önemli sembollerinden biri olduğu, Müslümanların varlığını ve kimliğini simgelediği vurgulanmıştır.

Ezânın, sadece bir ibadet çağrısı değil, aynı zamanda İslam birliğinin göstergesi olduğu belirtilmiştir. Bu birlik ve kimlik, ezânın Arapça okunmasıyla korunmaktadır.

“Ezan, İslam'ın şiarı ve namaza davet olduğundan değişik dilleri konuşan Müslümanların hepsine bu davetin ulaştırılması ancak yine hepsinin ortak bilincine hitap etmekle olur ki, bu da ezânın bilinen asli lafızlarıyla yani Arapça olarak okunmasıyla gerçekleşir.”

Kur'an-ı Kerim ve Mealleri

Diyanet tarafından yapılan açıklamada, Kur'an-ı Kerim'in Arapça indirildiği ve tercümelerinin Kur'an hükmünde olmadığı vurgulandı. Kur'an'ın meal ve tefsirlerini okumak önemli olsa da, bunların Kur'an yerine kullanılamayacağı belirtildi.

Kur’an’ın Tercümesi İbadette Kullanılamaz

Diyanet’in açıklamasında ayrıca, Kur'an-ı Kerim’in sadece Arapça olarak okunduğunda asli şeklinde kabul edildiği, farklı dillerdeki çevirilerinin ise namaz gibi ibadetlerde kullanılamayacağına dikkat çekilmiştir. Kur’an’ın mucizevi lafızlarının Arapça olarak indirildiği belirtilirken, çevirilerinin Kur’an hükmünde olmadığı da ifade edilmiştir.

Ezânın dilini değiştirmek

Prof. Ali Fuad Başgil'in bu konuda yaptığı açıklamada şu ifadeler yer almaktadır: "Dinlerin kendilerine mahsus ve bünyelerinin mantığına uygun akîdeleri ve ibâdet usulleri olduğu gibi, birer de ibâdet ve dua dili vardır. Bu dil, o dîne mahsus olarak ve o dînin nasları ile ve asırlar içindeki teâmülleriyle yerleşip kökleşmiştir. Meselâ Hıristiyanlıkta Katolik Kilisesinin ibâdet dili Lâtincedir. Müslümanlığın ibâdet dili de Arabçadır. Çünkü İslâm`ın mukaddes kitâbı olan Kur`an, Arabçadır. Müslüman ferdin ibadet hakkı, ibâdeti, İslâm dîninde yerleşmiş olan usûl, âdâb ve lisân ile yani Kur`an diliyle yapabilmesini îcab eder. İslâm dînine mahsus ibâdetlerin usûl, âdâb ve lisânı üzerinde herhangi bir düşünce ile oynamak ve bunları gelişi güzel değiştirmeğe kalkışmak ve meselâ Ezân`ı asırlardan beri dünyanın dört köşesinde günde beş defa okunduğu dilden başka bir lisanla okutmağa zorlamak, yalnız diyanete değil, aynı zamanda Müslüman vatandaşın ibâdet ve duâ hakkına zâlimce tecâvüzdür."

Din İşleri Yüksek Kurulu'nun açıklaması

Ezânın Arapça dışında okunamayacağı ve İslam alimlerinin bu konuda ittifak içinde oldukları belirtilmiştir. Din İşleri Yüksek Kurulu tarafından yapılan açıklamada şöyle denilşmiştir: 

"Sözleri bizzat Hz. Peygamber’in (s.a.s.) sünneti ile sabit olan ezân, dünyanın neresinde olursa olsun, Müslüman varlığının ve kimliğinin bir göstergesidir. Ezânın, Hz. Peygamber’e (s.a.s.) vahyedilip uygulandığı özgün şekliyle okunması gerektiği konusunda 15 asırlık bir gelenek ve ittifak söz konusudur. Ezânın asıl amacı, vaktin girdiğini bildirip namaza davet olduğundan değişik dilleri konuşan Müslümanların hepsine bu davetin ulaştırılması, ancak yine hepsinin ortak bilincine hitap etmekle olur ki, bu da ezânın bilinen aslî lafızlarıyla yani Arapça olarak okunmasıyla gerçekleşir (İbn Âbidîn, Reddü’l-muhtâr, 1/383). Dolayısıyla ezânın aslî şekli dışında bir dille okunması caiz değildir." (Din İşleri Yüksek Kurulu  12.07.2017)

Ezanın Arapça okunmasının nedeni ise şu şekilde açıklanmaktadır:

  • İslam'ın Kutsal Kitabı Kur'an'ın dili Arapçadır: Ezanın sözleri, Kur'an'ın diline uygun olarak Hz. Peygamber tarafından belirlenmiştir.
  • İslam Birliğinin Sembolü: Ezan, tüm Müslümanları bir araya getiren ortak bir dildir. Farklı dillerde okunması bu birliği zedeler.
  • 15 Asırlık Gelenek: Ezanın Arapça okunması, İslam tarihinde 15 asırlık bir gelenektir.
  • İslam Alimlerinin İttifakı: İslam alimleri, ezanın sadece Arapça okunabileceği konusunda görüş birliğindedir.

İnanç haberleri için TIKLAYINIZ!

Astroloji ve Rüya haberleri için TIKLAYINIZ!

Kadın Aile haberleri için TIKLAYINIZ!

Kültür Sanat haberleri için TIKLAYINIZ!