Türkiye

Türkiye, İstiridye Üretiminde Dünya Arenasına Adım Atıyor!

Nasıl bir gelir kapısı açılacak, Türkiye'de istiridye üretimi ne anlama geliyor? Dünya pazarında istiridyenin yeri nedir?

Abone Ol

Türkiye, su ürünleri yetiştiriciliğindeki potansiyelini sonuna kadar kullanmaya kararlı. Bu kapsamda, dünyada büyük bir pazar payına sahip olan istiridye yetiştiriciliği için start verildi.

İstiridye Üretimi Ne Anlama Geliyor?

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, sektörden gelen talepler doğrultusunda özellikle uygun alanlarda istiridye yetiştiriciliğini başlatmayı planladıklarını belirtti. Türkiye'de balık yetiştiriciliğinin yanı sıra, midye yetiştiriciliği de önemli bir aşama kaydetti.

Midye Yetiştiriciliğindeki Başarı

Bakan Yumaklı, Türkiye'de 2015'te başlatılan midye yetiştiriciliği ile şu an yıllık 5 bin 500 ton üretim gerçekleştirildiğini ve bu alanda 50 bin tonluk kapasiteye ulaşıldığını vurguladı.

Dünya Pazarında İstiridye

İstiridye yetiştiriciliğinde Fransa, İspanya, Çin, Avustralya ve Yeni Zelanda'nın büyük pazar paylarına sahip olduğuna dikkat çeken Yumaklı, Marmara ve Karadeniz'de doğal olarak bulunan istiridyenin neslinin tehlike altında olduğunu, bu nedenle üretimle bu kaynakların tekrar kazandırılmasının hedeflendiğini belirtti.

Yaklaşan Çalıştay

Bakanlık, Çift Kabuklu Yetiştiriciliğinin Geliştirilmesi Çalıştayı'nı düzenleyerek bu alandaki potansiyeli değerlendiriyor. Çalıştayın sonuçları doğrultusunda ülkede istiridye üretiminin başlatılması için somut adımlar atılacak.

İstiridye Pazarının Büyüklüğü

Dünya genelinde yaklaşık 9 milyar dolarlık bir pazarı bulunan istiridye yetiştiriciliği, 6 milyon tonluk üretime sahip. Türkiye'nin bu alanda 5 yıl içerisinde 10'dan fazla üretim çiftliği kurarak, 5-10 bin ton arasında üretim yapması ve bu üretimden yaklaşık 100 milyon dolar gelir elde etmesi bekleniyor.