Türkiye'de son 50 yılda iklim değişikliği ve küresel ısınma nedeniyle 36 göl kururken, 14 göl de kurumayla karşı karşıya. Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi (NKÜ) Biyosistem Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Fatih Konukcu, "Sürdürülebilir Tarım Uygulamaları ve Tohumculuk Konferansı"nda yaptığı açıklamada, iklim değişikliğinin tüm canlıları olumsuz etkilediğini vurguladı.

"Yağışlar Düzensiz, Kuraklık Kaçınılmaz"
Prof. Dr. Fatih Konukcu, dünya genelinde 2,5 milyar insanın sağlıklı suya ulaşamadığını belirterek, "Son 50 yılda Türkiye'de 36 göl tamamen kurudu, 14 göl ise kurumak üzere. İklimimizde yağışlar zaman ve mekan açısından düzensiz. Her 5-6 yılda bir normal kuraklık, 12-16 yılda bir ise şiddetli kuraklık yaşıyoruz." dedi. Ayrıca, Trakya bölgesinin ciddi bir su açığı ile karşı karşıya olduğuna dikkat çekerek, "Şu anda 141 milyon metreküp olan açık, 2050 yılında 500 milyon metreküpe ulaşabilir." ifadelerini kullandı.

Türkiye, Tohum İhracatında İlk 10'da
Tohum Sanayicileri ve Üreticileri Alt Birliği (TSÜAB) Başkanı Yıldıray Gençer ise konferansta Türkiye'nin tohumculuk alanındaki başarısını vurguladı. Gençer, "Türkiye, 330 milyon dolarlık ihracatıyla 117 ülkeye tohum ihraç ediyor ve bu alanda dünyada ilk 10 içerisinde yer alıyor. Ülkemiz, kendi kendine yeten bir tohumculuk sektörüne sahip." diye konuştu.

Kaynak: AA