SpaceX, Türkiye'nin ilk astronotu Alper Gezeravcı'nın içinde bulunduğu Dragon kapsülünün, Uluslararası Uzay İstasyonu'ndan (ISS) ayrılışının, Florida kıyılarındaki olumsuz hava koşulları nedeniyle ertelendiğini duyurdu. Kapsülün ISS'ten en erken ayrılacağı yeni tarih 5 Şubat Pazartesi olarak belirlendi.

Sanayi ve Teknoloji Bakanı'ndan Açıklama

"Bir sonraki ayrılmanın (tahmini) 5 Şubat 2024 saat 17.00'da gerçekleşeceği, Dünya'ya dönüşün de 6 Şubat 2024'te saat 17.50'de beklendiği." - Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır

Gezeravcı'nın Uzaydaki Başarıları

Alper Gezeravcı, 14 günlük uzay görevi boyunca 13 deney gerçekleştirdi. Gezeravcı, deneylerin Dünya'nın geleceği için önemli adımlar olduğunu belirtti.

Dünya'ya Dönüş Süreci

Gezeravcı ve ekibinin Dünya'ya dönüş yolculuğu 12 saat sürecek. Atmosfere girişte saatte 27 bin kilometre hıza ulaşılacak ve kapsülün dış katmanındaki sıcaklık 7 bin derecenin üzerine çıkacak. SpaceX'in geliştirdiği PICA ısı kalkanı bu sıcaklıkla başa çıkacak.

Dragon kapsülünün paraşütlerin açılmasıyla Atlas Okyanusu veya Meksika Körfezi'ndeki potansiyel iniş noktalarından birine inişi planlanıyor.

Editör: Fırat Çelik