Son yıllarda artan ani kalp krizi vakalarının, kişilerin belirgin kalp rahatsızlıkları yaşamadığı durumlarla bağlantılı olduğunu söyleyen Prof. Dr. Yurtdaş, "Gizli kalp hastalığı, erken dönemde tanı konulmazsa, ani kalp krizine yol açabilir. Gizli kalp rahatsızlığı olan her beş kişiden birinde, maalesef tanı konulmadığı için ani kalp ölümüne neden oluyor" dedi.

Erken Tanı Hayat Kurtarır

Prof. Dr. Yurtdaş, gizli kalp rahatsızlığının genellikle göğüs ağrısı ya da nefes darlığı gibi tipik kalp şikayetleriyle başlamadığını belirtti. "Gizli kalp hastalığının erken tanısı, hastaların yaşamını kurtarabilir. Eğer erken tanı konursa, tedavi süreci de hızlanır" diyen Yurtdaş, bu hastalığın genellikle yüksek tansiyon ve şeker hastalığı gibi durumlarla da ilişkili olduğunu söyledi. "Erken tanı koymak için düzenli doktor kontrolleri ve kardiyolojik muayeneler oldukça önemli" şeklinde konuştu.

‘Ekran Maruziyeti Otizmli Çocuklarda Semptomları Şiddetlendirebilir’ ‘Ekran Maruziyeti Otizmli Çocuklarda Semptomları Şiddetlendirebilir’

Gizli Kalpte Kritik Yaş: 40

Gizli kalp hastalığının genellikle 40 yaşından sonra görüldüğünü belirten Prof. Dr. Yurtdaş, bu hastalığın tedavisinin, doğru tanı koyulmasıyla başladığını vurguladı. "Tanı konduktan sonra, kalp damarları görüntülenerek tedavi sürecine başlanır. Koroner anjiyografi ile damarlar incelenir ve gerektiğinde balon ya da stent uygulaması yapılır" dedi.

Kaynak: İHA