İnanç

Yatarak Kuran okumak ve yatarak Kuran dinlemek caiz mi?

Kur'an-ı Kerim'i okurken veya dinlerken uzanıp yatabilir miyiz? Diyanet İşleri Başkanlığı, bu konuyla ilgili merak edilenleri açıkladı.

Abone Ol

İslam dininin kutsal kitabı olan Kur'an-ı Kerim, Müslümanlar tarafından büyük bir saygı ve sevgiyle okunur ve dinlenir. Peki, yatarak Kur'an okumak ve dinlemek caiz midir? İşte cevabı!

Kur’ân okurken edebe riayet etmek önemli

Allah’ın kelâmı olan Kur’ân-ı Kerîm’i okurken ya da dinlerken saygıyı elden bırakmamak önemlidir.

Bu saygı ölçüsünde Kuran okurken ayakta durmak, oturmak, hatta yan üstü yatmak gibi durumlar tercih edilebilir.

Ezan da aynı şekilde yatakta yatarken dinlenebilir. Ancak ezana ve Kuran'a saygının ve sevginin bir göstergesi olarak doğrulmak ve oturmak en güzelidir.

Yatarak kur’ân dinlemenin sakıncası yoktur

Kuran’da geçen bir ayet, yatarak Allah’ı anmanın ya da ibadet etmenin bir sakıncası olmadığını açıkça belirtir:

“Onlar ayakta iken, otururken ve yanları üzerine yatarken Allah’ı anarlar” (Âl-i İmrân, 3/191)

Kuran-ı Kerim okumak Allah'ı anmaktır. Bu ayet, kişinin bedensel hangi durumda olursa olsun Allah’ı anabileceğini ve O’nun kelâmını dinleyip okuyabileceğini ifade etmektedir.

Dolayısıyla yan üstü yatarken ezbere yada bakarak Kur’ân okumak ya da dinlemek dini açıdan sakıncalı değildir.

Peygamberimizin sünneti rehber olmuştur

Hz. Peygamber’in (s.a.s.) yaşamı, Müslümanlar için daima bir rehber olmuştur. Rivayetlere göre, Hz. Âişe (r.a.) validemiz, Peygamberimizin yan üstü yatarak Kur'ân okuduğunu nakletmiştir.

Bu bilgi, yatarak Kur’ân okumanın ve dinlemenin Peygamberimizin sünnetiyle de desteklendiğini ortaya koymaktadır.

Din İşleri Yüksek Kurulu’nun 2021 tarihli bir fetvasında da bu durum açıkça belirtilmiş ve yatarak Kur'ân okumanın bir sakıncası olmadığı vurgulanmıştır.

Din İşleri Yüksek Kurulu fetvası ne diyor?

Din İşleri Yüksek Kurulu, 03.03.2021 tarihli ve 12 numaralı fetvasında şu açıklamayı yapmıştır: "Allah’ın (c.c.) kelâmı olan Kur’ân-ı Kerîm’i okurken veya dinlerken saygılı olmak gerekir. Bu nedenle edebe riâyet ederek ve saygısızlık olmayacak şekilde ayakta, oturarak, yan üstü yatarak veya uzanarak Kur’ân-ı Kerîm okunmasında ve dinlenmesinde bir sakınca yoktur.

Nitekim Kur’ân-ı Kerîm’de “Onlar ayakta iken, otururken ve yanları üzerine yatarken Allah’ı anarlar” (Âl-i İmrân, 3/191) buyrulmaktadır.

Ayrıca Hz. Peygamber’in (s.a.s.) yan üstü uzanmış hâlde Kur'ân okuduğu, Hz. Âişe (r.a.) validemizden rivâyet edilmiştir (Buhârî, Hayz, 3 )"

Sonuç olarak, Kur’ân okuma veya dinleme sırasında kişinin bedensel duruşuna bir kısıtlama getirilmediği anlaşılmaktadır.

Ezan dinlemek konusunda da aynı hiküm verielbilir. Yeter ki, kişi bu eylemi saygı çerçevesinde gerçekleştirsin. Ancak en güzeli Kuran ve ezan okunduğunda, Allah sevgisi ile doğrulup oturmak en güzelidir.

İnanç haberleri için TIKLAYINIZ!

Astroloji ve Rüya haberleri için TIKLAYINIZ!

Kadın Aile haberleri için TIKLAYINIZ!

Kültür Sanat haberleri için TIKLAYINIZ!