Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB), 3 milyon liranın üzerinde maaş geliri elde edip beyanname vermeyen vatandaşlar için harekete geçti. 7 Nisan'da sona eren süre sonrası vergi daireleri tarafından tebligatlar gönderilmeye başlandı.
Geçtiğimiz yıl tek işverenden 3 milyon TL’nin üzerinde, birden fazla işverenden ise toplamda 230 bin TL’yi aşan gelir elde eden mükelleflerin yıllık gelir vergisi beyannamesi verme süresi 7 Nisan 2025’te sona erdi. Gelir İdaresi Başkanlığı, bu şartlara uyan ancak beyanname vermeyen kişileri banka, sigorta ve SGK kayıtları gibi birçok kaynaktan elde edilen verilerle tespit ediyor.
Evlerine Tebligat Gönderilecek
Habertürk’ten Ahmet Kıvanç’ın haberine göre GİB, beyan yükümlülüğünü yerine getirmeyen kişilere yönelik tebligat sürecini başlattı. Yapılan analizler sonucu eksik ya da hiç beyan vermeyen mükellefler belirlenerek vergi dairelerine bildiriliyor. Bu kişiler, hem kazanca göre hesaplanan vergiyi hem de vergi ziyaı cezasını ödemek zorunda kalacak.
Pişmanlıkla Beyan Yapanlara Ceza Yok
Vergi dairesinden tebligat gelmeden önce kendi isteğiyle “pişmanlık” hükümlerinden yararlanarak beyanda bulunanlar ise vergi ziyaı cezasından muaf tutuluyor. Bu durumda olan kişiler yalnızca eksik beyan ettikleri vergiyi ödeyerek yükümlülüklerini yerine getirebiliyor.
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek de geçtiğimiz hafta yaptığı açıklamada, “Gelirlerini zamanında beyan etmeyen kişilere çağrıda bulunuyorum. Vergi daireleri harekete geçmeden pişmanlıkla beyanname verebilirler” diyerek vatandaşları uyardı.
Gelir İdaresi, vergiye gönüllü uyumu artırmak adına teknolojik altyapısını güçlendirerek daha etkili denetimler yürütüyor. Önümüzdeki süreçte, benzer çalışmalarla kayıt dışı gelirlerin önlenmesi hedefleniyor.