Ayşe Bayraktar yazdı

Merak edilen konular arasında yer alan kadınların cuma namazı kılmalarının zorunluluğu konusunda Din İşleri Yüksek Kurulu'ndan net bir açıklama geldi.

Müslüman kadınlar için cuma namazı yükümlülüğü ve bu ibadetin özellikleri yazımızda.

Cuma Namazı Kimlere Farzdır?

Cuma namazı, İslam'ın temel ibadetlerinden biri olup, akıllı, ergenlik çağına erişmiş, sağlıklı, hür ve mukim erkek müminlere farz kılınmıştır.

Cuma namazı kimlere farz değildir?

Kadınlar, hürriyeti kısıtlı olanlar, yolcular ve cemaate gelemeyecek kadar mazereti olanlar için Cuma namazı  ibadet farz değildir.

Asr-ı saadetten günümüze kadar bütün âlimler, cuma namazının kadınlara farz olmadığı konusunda ittifak etmişlerdir

Kadınlar İçin Cuma Namazı Farz mı?

Hz. Peygamber'in, “Cemaatle cuma namazı kılmak, her Müslümana farzdır. Ancak köle, kadın, çocuk ve hastaya farz değildir.” şeklindeki hadisi, kadınların cuma namazı kılmalarının zorunlu olmadığını belirtir.

İslam alimleri de bu konuda Hz. Peygamber'in sözlerine dayanarak kadınların cuma namazına katılımının farz olmadığı konusunda hemfikirdir.

Camiye Gitmek ve Cuma Namazı Kılmak

Peki kadınlar isterse Cuma namazına gidemezler mi?

Cuma namazının kadınlara farz kılınmamış olması, onlar hakkında bir mahrumiyet değil, muafiyettir.

Kadınların, diledikleri takdirde, camiye gidip cemaatle cuma namazı kılmalarında dinen bir engel yoktur. 

Kadınların cuma namazını camide cemaatle kılmaları, dinen bir engel teşkil etmemekte ve bu, onlar için bir muafiyet olarak değerlendirilmektedir.

Din İşleri Yüksek Kurulu, kadınların hutbe ve vaazlardan istifade etmek adına cuma namazlarına katılımlarını tavsiye etmektedir.

Din İşleri Yüksek Kurulu'nun 12.07.2017 tarihli açıklamasına göre, kadınların cuma namazı kılmaları zorunlu değildir, ancak bu ibadeti yerine getirmeleri halinde namazları geçerli sayılır ve ayrıca öğle namazı kılmalarına gerek kalmaz.