Astronom Gürhan Eren, hilalin görülme koşullarına dair önemli bilgiler verdi. Hicri takvimin esaslarını ve "içtima ile rüyet" kriterlerini açıklayarak, bu yıl Ramazan hilalinin ilk olarak Atlas Okyanusu'nda görüldüğünü ve ardından Kuzey ile Güney Amerika kıtalarında izlenebildiğini ifade etti.

Genç Gazete 2024 Ramazan Başlangıcı Ramazan Hilal'i Ne Zaman Görülecek (5)

"Ramazan hilali ilk Atlas Okyanusu ile Kuzey ve Güney Amerika kıtalarında görüldü. Bu ay hesabı ile 11 Mart'ta ramazan ayına başladık."

Eren, "Dünyadaki yaklaşık 9 bin 500 yerleşim yerinin imsakiye bilgilerini web site ve mobil uygulamalarda hizmete sunuyoruz." dedi.

Genç Gazete 2024 Ramazan Başlangıcı Ramazan Hilal'i Ne Zaman Görülecek (4)

Konu hakkında açıklama yapan Din İşleri Yüksek Kurulu Astronomu Gürhan Eren : "Hicri takvimdeki 12 ayı ifade eden "kameri ay"ları belirlemek için yapılan hesaplamada, Ay'ın Dünya etrafında döndüğü yaklaşık 29,5 günlük süre esas alınır ve burada "içtima ile rüyet" kriterleri kullanılır."

İçtima; Dünya, Ay ve Güneş'in aynı doğrultu üzerinde bulunmasını, "rüyet" ise Ay'ın Dünya etrafındaki hareketine devam ederken içtima konumundan 8 derece açılmasını ifade eder.  Ramazan ve şevval hilali de bu hesaplamaya göre belirlenir."

"Tüm dünyanın Ramazan Bayramı'nı 10 Nisan'da kutlayacağını düşünüyoruz." dedi.

Genç Gazete 2024 Ramazan Başlangıcı Ramazan Hilal'i Ne Zaman Görülecek (3)

Şevval Hilali ve Ramazan Bayramı

Eren, şevval (Ramazan Bayramı) hilalinin ilk olarak Asya kıtasının doğusunda görüleceğini belirterek, 10 Nisan'da Ramazan Bayramı'nın kutlanacağını duyurdu. Hava koşullarının uygun olması halinde hilalin, Türkiye ve Mekke'de de görülebileceğini ifade etti.

Genç Gazete 2024 Ramazan Başlangıcı Ramazan Hilal'i Ne Zaman Görülecek (1)

Bu yıl kaç gün oruç tutacağız?

Eren'in açıklamalar ışığında şu sonuç çıkıyor ortaya; 11 Mart itibarıyla başlayan Ramazan-ı Şerif, 9 Nisan'da sona erecek.

Bu yıl tam ay orucu tutacağız, yani toplamda 30 gün oruç tutmuş olacağız inşallah!.

Genç Gazete 2024 Ramazan Başlangıcı Ramazan Hilal'i Ne Zaman Görülecek (2)

Global İmsakiye Bilgileri ve Hizmetler

Dünya genelindeki Müslümanlar için namaz ve imsak vakitleri, Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından sunulan web ve mobil uygulamalar aracılığıyla erişilebilir durumda. Eren, başkanlığın Avustralya'dan Amerika'ya kadar geniş bir coğrafyaya hizmet verdiğini vurguladı.

Editör: AYHAN BAYRAKTAR