Yaklaşık 4 milyon emeklinin gözü, emekli maaşlarına yapılacak ek zam düzenlemesine çevrildi. Bu düzenleme ile en düşük emekli maaşının artırılması hedefleniyor. AK Parti'den gelen açıklamalar ise merakla beklenen bu konuda önemli ipuçları verdi. AK Parti Grup Başkanı Abdullah Güler, emekli maaşlarına yönelik çalışmaların hafta başında netleşeceğini belirtti.

Çalışmalar Devam Ediyor

AK Parti Grup Başkanı Abdullah Güler, konuya ilişkin yaptığı açıklamada, "Henüz çalışma tamamlanmadı, etki analizini ilişkin raporlar çıkmadı bu yüzden toplanamadık. Hafta başı netleşebilir, açıklarız" ifadelerini kullandı. Bu açıklama, milyonlarca emeklinin zam beklentisini daha da artırdı.

Emekli Maaşları ve Enflasyon

6 aylık enflasyon verilerinin ardından emekli maaş zam oranı yüzde 24,73 olarak belirlendi. Ancak bu oran, kök aylıkları 7 bin 710 lira ve altında olan emekliler için yeterli olmadı. Yaklaşık 1.8 milyon emeklinin refah seviyesinde herhangi bir değişiklik olmayacak. Kök aylığı 9 bin 610 liranın altında olanlar için zam oranı yüzde 24,73'ün altında kalacak.

Beklentiler ve Yeni Düzenlemeler

Ekonomistlerin beklentilerine göre, en düşük emekli maaşının 12 bin ile 13 bin lira arasında belirlenmesi öngörülüyor. Bu rakam, yüzde 24,73'lük zam oranı göz önüne alındığında, en düşük emekli maaşının 12 bin 500 lira civarına yükseltilmesini mümkün kılıyor. Uzmanlara göre, bu düzenleme ile tüm emekliler yüzde 25 civarında zam almış olacak.

SEYYANEN ZAM MÜMKÜN GÖZÜKMÜYOR

Emeklilere seyyanen zam iddiaları da bulunuyordu. AK Parti tarafı, bu iddialara ilişkin "Emeklilere seyyanen zam mümkün gözükmüyor, şu an sadece en düşük emekli maaşı 10 bin TL’nin yukarıya çekilmesi noktasında bir çalışma var." ifadelerini kullandı.

Ocak ayında en düşük emekli maaşı 10 bin lira olarak belirlenmişti. Yeni düzenleme ile kök aylıklar değişmeyecek, kök aylığın üzerindeki rakamlar Hazine desteğiyle tamamlanacak. Bu düzenlemenin yürürlüğe girmesi için kanun teklifi gerekecek.

En düşük emekli aylığıyla ilgili kararın maaşların yatacağı tarihe kadar netleşmesi bekleniyor. Ancak, yasal düzenlemenin bu ayki maaşlara yetişememesi durumunda, oluşacak fark bir sonraki ayın maaşına eklenecek.

Emeklilere seyyanen zam yapılacağına dair iddialar da gündemdeydi. Ancak AK Partili yetkililer, "Emeklilere seyyanen zam mümkün gözükmüyor, şu an sadece en düşük emekli maaşı 10 bin TL’nin yukarıya çekilmesi noktasında bir çalışma var." ifadeleriyle bu iddiaları yalanladı.

Kaynak: HABER MERKEZİ