Aile bağlarının önemi, tüm kültürlerde ve dinlerde vurgulanır. İslam dininde de akrabalık ilişkilerine büyük önem verilerek, yakınlara iyilik yapılması, ziyaret edilmesi ve yardım edilmesi emredilir.

Ancak, miras yoluyla bu bağların koparılıp koparılamayacağı, özellikle vasiyetler üzerinden sıkça tartışılan bir konudur. Din İşleri Yüksek Kurulu'nun bu konudaki net açıklaması, merak edilenleri aydınlatıyor.

aile çocuklar gençler (1)

Akrabalık bağlarını koparan vasiyet geçersizdir

İslam dini, akrabalarla olan ilişkileri korumayı emreder. Örneğin, bir kişi öldüğünde geride bıraktığı vasiyetinde "amcanı ziyaret etmeyeceksin" gibi bir madde varsa, bu vasiyet geçersiz sayılır.

Akrabalık bağlarını kesmek için yapılan vasiyetlere uyulması caiz değildir.

Dinimiz, akraba ziyaretlerini, yardımlaşmayı ve iletişimde olmayı teşvik eder. Bu nedenle, bir kişinin vasiyeti bu öğretiye aykırıysa, uygulanması dinen uygun bulunmaz.

aile çocuklar gençler (7)

Akrabalarla bağları koparmak yasaktır

Din İşleri Yüksek Kurulu'nun kararına göre, akrabalık ilişkilerini kesecek bir vasiyet İslam'a aykırıdır. Bu tür vasiyetlerin uygulanması da dinen geçersiz kabul edilmektedir. Bir Müslüman, akrabalarına karşı olan sorumluluklarını vasiyetler yoluyla bile ortadan kaldıramaz.

Dinimiz, yakınları arayıp sormayı, uzakta olanları imkân nispetinde ziyaret etmeyi, muhtaç olanlara yardımda bulunmayı emreder (Buhârî, Edeb, 10-11 [5982-5984]; Müslim, Îmân, 12-14 [13]).

aile çocuklar gençler (6)

Vasiyetler dini hükümlerle uyumlu olmalıdır

Bir kişinin ölümünden sonra bıraktığı vasiyet, İslami hükümlerle uyumlu olmalıdır. Vasiyet, aile bireyleri arasındaki ilişkileri zedeleyecek veya akrabalık bağlarını koparacak nitelikte olmamalıdır. Aksi halde bu tür vasiyetlerin yerine getirilmesi caiz değildir.

Akrabalar arasındaki ilişkilerin korunması, İslam'ın önemli bir emridir ve vasiyetler bu emre aykırı olamaz.

aile çocuklar gençler (5)

İnanç haberleri için TIKLAYINIZ!

Astroloji ve Rüya haberleri için TIKLAYINIZ!

Kadın Aile haberleri için TIKLAYINIZ!

Kültür Sanat haberleri için TIKLAYINIZ!

Kaynak: www.kurul.diyanet.gov.tr