Milyonlarca çalışanı ilgilendiren asgari ücret görüşmelerinde Asgari Ücret Tespit Komisyonu üçüncü kez toplandı. Ancak, toplantı sonrasında yapılan açıklamalara göre, 2025 asgari ücreti için henüz bir rakam gündeme gelmedi. Taraflar arasında uzlaşma sağlanması beklenen dördüncü toplantının tarihi ise henüz netleşmedi.

Komisyon Üyeleri ve Toplantı Detayları

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan’ın başkanlık ettiği toplantıda işveren heyetinin başkanlığını TİSK Genel Sekreteri Akansel Koç, işçi heyetinin başkanlığını ise TÜRK-İŞ Genel Başkan Yardımcısı Ramazan Ağar yaptı. Komisyonun işçi heyetinde aşçı, kuaför, taşeron işçi ve basın mensubu gibi farklı mesleklerden temsilciler yer aldı.

Toplantı sonrası açıklama yapan Ramazan Ağar, tarafların taleplerinin netleşmediğini ve önümüzdeki hafta içinde bir sonucun çıkmasını beklediklerini ifade etti. Ancak, dördüncü toplantı için tarih verilmediğini de belirtti.

Ekonomi Yönetiminden Açıklamalar

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, sabit gelirlilerin durumlarının iyileştirilmesine yönelik adımlar atılacağını belirtti. Erdoğan, "Meyvelerini toplamaya başladığımız ekonomi programını bozmayacak şekilde sabit gelirlilerin durumlarını mümkün olan en iyi seviyeye çıkarmayı arzu ediyoruz" dedi.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz ise küçük işletmelerin üretim gücünü koruma açısından asgari ücretin dengeli bir yapıda olması gerektiğini vurguladı. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ise asgari ücretin 2024 yılında enflasyonun üzerinde artacağını ifade etti.

Asgari Ücretin Toplumdaki Etkisi

Asgari ücret Türkiye’de yalnızca 7 milyon çalışanın doğrudan gelirini belirlemekle kalmıyor, aynı zamanda asgari ücrete yakın ücretlerle çalışan geniş bir kesimi de dolaylı olarak etkiliyor. TÜİK verilerine göre, çalışanların yüzde 83’ü asgari ücretin yüzde 50 fazlası ya da altında bir gelirle yaşamını sürdürüyor. Bu oran, asgari ücretin toplumsal etkisini gözler önüne seriyor.

İşçi ve İşveren Talepleri

TÜRK-İŞ, asgari ücretin belirlenmesinde geçim şartlarının göz önünde bulundurulması gerektiğini belirtti. DİSK ise asgari ücretin en az yoksulluk sınırının yarısı civarında olması gerektiğini ifade ederek, Kasım ayında yoksulluk sınırının 66 bin 976 TL olduğu dikkate alındığında, talebin yaklaşık 33 bin 500 TL'ye işaret ettiğini bildirdi.

İş dünyasından farklı talepler gelirken, TÜSİAD ve MÜSİAD temsilcileri, asgari ücret artışının dengeli bir şekilde yapılmasının önemine dikkat çekti. Özellikle küçük işletmelerin üretim gücünü koruyacak bir denge aranması gerektiği vurgulandı.

Kaynak: bloomberght.com