Kovid-19'un hızla evrildiği bir dönemdeyiz. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), ağustos ayında Kovid-19 enfeksiyonu bulaşan kişi sayısının bir önceki aya göre yüzde 38 arttığını açıkladı. Bunun nedeni ise Kovid-19'un yeni varyantları Eris ve Pirola'nın tespit edilmiş olması. Bu makalede, bu yeni varyantlar hakkında bilmeniz gereken her şeyi inceleyeceğiz ve aşıların bu değişikliklere ne kadar etkili olduğunu ele alacağız.

Eris Varyantı: Hızla Yayılan Bir Tehlike

AŞŞII

Eris varyantı, ilk kez şubatta Endonezya'da tespit edildi ve o zamandan beri dünya genelinde en az 50 ülke ve bölgeye yayıldı. Dünya Sağlık Örgütü, Eris varyantının belirtilerinin diğer Kovid-19 varyantlarına benzer olduğunu belirtiyor. Ancak, bu varyantın daha hızlı yayıldığına dair endişeler var. Türkiye Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, şu ana kadar Türkiye'de Eris varyantına rastlanmadığını açıkladı.

ABD'de Güncellenen Aşılar: Eris'e Karşı Bir Kalkan

ABD'de aşı şirketleri hızla harekete geçti ve yeni varyantlara karşı aşılarını güncellemeye başladı. Moderna, güncellenen korona aşısının Eris varyantına karşı etkili olduğunu duyurdu ve bu aşının sonbahar aylarında piyasaya sürülmesi planlanıyor. Pfizer da güncellenen aşının ilk araştırmalarda Eris varyantına karşı etkili olduğunu açıkladı. Önemli olan, bu güncellenen aşıların hızla kullanıma sunulacak olması. CDC'ye göre, Eris şu anda yeni Kovid-19 vakalarının yaklaşık yüzde 22'sini oluşturuyor.

Pirola Varyantı: Başak Proteinindeki 35 Mutasyon

AŞILLAR

Eris varyantıyla birlikte, Pirola varyantı da bilim çevrelerinde dikkatle izlenen bir mutasyon olarak karşımıza çıkıyor. Bilimsel olarak BA.2.86 olarak adlandırılan bu varyant, Kovid-19 aşılarının hedefi olan başak proteininde 35 mutasyona neden oluyor. Bu da aşıların etkinliği konusunda soru işaretlerine neden oluyor. İngiliz bilim adamı Francois Balloux, Pirola'yı Omicron'un ortaya çıkışından bu yana dünyanın gördüğü "en dikkat çekici Sars Cov-2 türü" olarak nitelendiriyor.

İsrail'de Pirola Endişesi

Pirola varyantı, İsrail'de de tespit edildi. PCR testi sayısının arttığı İsrail'de, yeni Kovid vakalarında yüzde 30.8'lik bir artış görüldüğü belirtiliyor. Bu durum, Pirola varyantının hızla yayıldığını ve aşıların bu varyanta karşı ne kadar etkili olduğunu sorgulatıyor.

Aşıların Güncellenmesi Ne Anlama Geliyor?

AŞII

Kovid-19'un sürekli olarak değişen bir tehdit olduğunu gördük. Peki, aşıların güncellenmesi ne anlama geliyor? Bu güncellemeler, yeni varyantlara karşı aşıların etkili olmasını sağlamayı hedefliyor. Ancak, bu süreç ne kadar hızlı işliyor ve güncellenen aşılar ne zaman genel kullanıma sunulacak?

Aşılar Ne Kadar Etkili?

Eris ve Pirola varyantlarına karşı güncellenen aşılar ne kadar etkili? İlaç şirketleri bu konuda ne diyor? Güncellenen aşılar, bu yeni tehditlere karşı bizi ne kadar koruyabilir? Bu soruların cevapları, gelecekteki Kovid-19 salgınlarının seyrini belirleyecek önemli faktörlerden biri olacak.