Ayakkabı zehirlenmesi, kulağa korkutucu gelse de aslında yanlış bir ifade. Ayakkabıların kendisi zehirleyici değildir. Ancak, bazı durumlarda ayakkabılar cilt problemlerine ve alerjik reaksiyonlara neden olabilir. Bu durum da halk arasında "ayakkabı zehirlenmesi" olarak adlandırılabilir.

Genç Gazete Dini Rüya Tabirleri Rüyada Ayakkabı Giymek (4)

Peki, bu sorunlara neler yol açar?

 Kimyasal maddeler: Bazı ayakkabılarda kullanılan yapıştırıcılar, boyalar ve deri işlemede kullanılan kimyasallar, hassas ciltlerde alerjik reaksiyonlara, kızarıklığa, kaşıntıya ve hatta kontakt dermatite neden olabilir. Özellikle ucuz ve kalitesiz ayakkabılarda bu kimyasalların kullanımı daha yaygındır.

 Sentetik malzemeler: Plastik ve diğer sentetik malzemelerden yapılan ayakkabılar, hava geçirgenliği düşük olduğu için ayakların terlemesine ve nemli kalmasına neden olur. Bu da mantar ve bakteri üremesini kolaylaştırır ve kötü kokuya, ciltte tahrişe ve enfeksiyonlara yol açabilir.

 Ayakkabının sıkılığı: Ayağınızı sıkan ayakkabılar, sürtünmeye bağlı olarak nasırlara, su toplamalarına ve ciltte tahrişe neden olabilir. Ayrıca, kan dolaşımını engelleyerek ayaklarda şişlik ve ağrıya yol açabilir.

Bu Ayakkabı 17 Milyon Dolar Dünyanın En Pahalı Ayakkabısı!

Önlemek için neler yapılabilir?

·         Doğal ve kaliteli malzemelerden yapılmış ayakkabıları tercih edin.

·         Ayakkabılarınızı düzenli olarak havalandırın ve temizleyin.

·         Ayakkabılarınızı  değiştirerek aynı ayakkabıyı her gün giymekten kaçının.

·         Ayakkabı seçerken ayağınıza uygun olduğundan emin olun.

·         Ayak sağlığınıza özen gösterin, ayaklarınızı düzenli olarak yıkayın ve kurulayın.

Eğer ayakkabı giydikten sonra ayaklarınızda kızarıklık, kaşıntı, şişlik veya herhangi bir rahatsızlık hissederseniz, ayakkabınızı giymeyi bırakın ve bir dermatoloğa başvurun.

Kaynak: HABER MERKEZİ