Sebumun Sırrı ve Parmak Uçları

Vücudumuzun hemen hemen her yerini kaplayan kıl ve tüylerin altında bulunan 'sebum' adlı yağ bezleri, su geçirmez bir koruma sağlar. Ancak parmak uçlarımız ve ayak tabanlarımız, bu koruyucu tabakadan yoksundur.

Genç Gazete Banyo Sonrası Ellerimiz Neden Büzüşür (1)

Keratin Tabakasının Eksikliği

Vücudumuzda sadece parmak uçlarımızda ve tabanlarımızda kıl veya tüy yoktur.

Parmaklarımızın uçları ve ayaklarımızın tabanları kalın bir deri tabakası ile kaplanmıştır.

Genç Gazete Banyo Sonrası Ellerimiz Neden Büzüşür (6)

"Vücudumuzun çoğu yerinde bulunan keratin tabakası, parmak uçlarımızda ve ayak tabanlarımızda bulunmaz, bu da suyun burada daha kolay bir şekilde derimize nüfuz etmesine yol açar."

Genç Gazete Banyo Sonrası Ellerimiz Neden Büzüşür (2)

Osmos Süreci ve Derimizin Tepkisi

Su altında kaldığımızda, osmos süreci sonucu derimize su sızar. Bu durum, özellikle parmak uçlarımız ve ayak tabanlarımızda, kalın deri tabakasının genişleyememesi nedeniyle büzüşmelere yol açar.

Parmak uçlarımızdan derimizin altına giren su  burada kendine yer bulmak ister. Ancak buradaki kalın derimiz genleştiği için bu suya ayırabileceği fazla yeri olmaz. Bu sebeple yazın çok sıcak havalarda yollardaki asfaltların eğilip büzülmesi gibi bedenimizin bu noktası büzüşür.

Genç Gazete Banyo Sonrası Ellerimiz Neden Büzüşür (3)

Özetle, banyodan sonra ellerimizin büzüşmesi, vücudumuzun parmak uçları ve ayak tabanlarında bulunan özel yapılarından kaynaklanan doğal bir süreçtir. Bu ilginç fenomen, vücudumuzun su ile etkileşimini ve adaptasyonunu gösteren harika bir örnektir.

Hazırlayan: Ayhan Talha Bayraktar

Genç Gazete Banyo Sonrası Ellerimiz Neden Büzüşür (5)