Bu şişme damar duvarının zayıflamasına ve incelmesine neden olur. Damar yırtıldığında beyin kanaması meydana gelir. Beyin anevrizmaları her yaştaki insanda ortaya çıkabilir, ancak 35-60 yaş arasındaki kişilerde sık görülür. Kadınların anevrizma geçirme riski erkeklere göre daha düşüktür.
Anevrizmalar genellikle damarın küçük dallara ayrıldığı ve yapı olarak zayıf olduğu bölgelerde oluşur. Damar duvarının zayıf olduğu yerde damar içi basınç (kan basıncı) nedeniyle damar duvarı her kalp atışında zayıf noktadan dışarı doğru çıkıntı yaparak bir kabarcık oluşturur. Kabarcık duvarı, basınca dayanamadığında patlar.
Beyin Anevrizmaları
Bazı bireylerde anevrizma gelişimine yatkınlık tespit edilmiştir. Yakınlarınızda birinde anevrizmanın tespit edilmesi, anevrizma olma riskinizi %20 arttırır.
Anevrizma oluşumuna neden risk faktörleri nelerdir?
1. Hipertansiyon (yüksek tansiyon)
2. Alkol
3. Sigara
4. Aile üyesi (bir veya daha fazla aile bireyinde beyin anevrizması varsa)
5. Kafa yaralanmaları
6. Enfeksiyonlar
7. Oral kontraseptifler (doğum kontrol ilaçları)
8. Kokain
9. Bazı genetik ya da kalıtsal hastalıklar (aort kuartasyonu, polikistik böbrek hastalığı, EhlerDanlos sendromu ve Marfan sendromu vb.)
Beyin anevrizmasının belirtileri nelerdir?
Serebral anevrizmalar semptom gösterebilir veya göstermeyebilir. Yırtılmayan küçük bir anevrizma genellikle hiçbir belirti göstermez. Bazen anevrizmalar küçük bir damardaki yırtılmadan kanar. Sonra beyinde az miktarda kanama olabilir. Bazen kanama çok fazladır; bu durumda çok daha şiddetli belirtiler ve hatta ölüm meydana gelebilir.
Anevrizma patladığında başlıca semptomlar şunlardır;
1. Ani başlayan şiddetli baş ağrısı
2. Bulantı ve kusma
3. Boyun tutulması
4. Işığa duyarlılık
5. Konvülsiyonlar (bayılma veya epilepsi gibi)
6. Bilinç kaybı