Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi, yüzde 3,33'lük değer kaybıyla günü 7.510,68 puandan tamamladı. Bu düşüş, hem iç dinamiklerin hem de küresel etkenlerin bir sonucu olarak karşımıza çıktı.
Küresel ve Yerel Etkenler
Öne Çıkan Sektör Kayıpları
Bankacılık endeksi yüzde 4,36, holding endeksi yüzde 3,33 değer kaybederken, en büyük kaybı yüzde 5,64 ile madencilik sektörü yaşadı.
Orta Doğu ve ABD Merkez Bankası'nın Etkisi
Küresel pay piyasalarında, Orta Doğu'daki çatışmaların şiddetlenebileceği endişesi hakim. ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Jerome Powell'ın açıklamaları da piyasaları etkileyen faktörler arasında.
Powell, ekonomik büyümenin ve iş gücü talebinin dayanıklılığını gösteren son verilere dikkat çekti.
Gelecek Ayın Politika Faizi ve Belirsizlikler
Para piyasaları, Fed'in gelecek ay politika faizini değiştirmeyeceğine dair bir beklenti içinde. Ancak kasım ayındaki toplantı sonrası için belirsizlikler sürüyor.
Avrupa ve Türkiye'nin Faiz Kararları
Gelecek hafta Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB) ve Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) faiz kararları piyasaların odak noktasında olacak. Özellikle İsrail-Filistin çatışması nedeniyle yükselen petrol ve doğal gaz fiyatları, bankaların enflasyonla mücadelesini etkiliyor.
Analistler, "İsrail-Filistin çatışmasına ilişkin haber akışının takip edildiğini ve teknik açıdan BIST 100 endeksinde 7.500 seviyelerinin destek, 7.840 puanın direnç konumunda olduğunu" belirtiyor.
TCMB'nin Beklenen Faiz Kararı
TCMB Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısına ilişkin beklentilere göre, bir hafta vadeli repo ihale faiz oranının (politika faizi) 500 baz puan artırılarak yüzde 35'e çekileceği tahmin ediliyor. Ekonomistlerin yıl sonu politika faizi beklentilerinin medyanı ise yüzde 40.