Güney Kore’deki sıkıyönetim krizinde sona gelindi. Yoon Suk Yeol, sıkıyönetim ilan ederek hükümetin demokratik ilkelerini ihlal etmekle suçlanmıştı. Anayasa Mahkemesi, Ulusal Meclis’in Yoon hakkında aldığı azil kararını 8 yargıcın oy birliğiyle onadı. Mahkeme, Yoon’un sıkıyönetim ilan etme kararını hukuki gerekçelerle desteklemediğini belirterek, bu durumun "halkın temel haklarına zarar verdiğini" ifade etti. Yoon, sıkıyönetim ilanı ile "Ulusal Meclis'in meşruiyetini ihlal etti" şeklinde suçlanıyor.

Genç Gazete Devlet BaşkanıErken Seçim Ne Zaman Yapılacak?

Azil kararının onanmasıyla birlikte, Güney Kore yasal olarak 60 gün içinde erken seçime gitmek zorunda. Uzmanlar, seçimlerin 24 Mayıs ile 3 Haziran arasında yapılmasının beklendiğini belirtiyor. Bu süre zarfında, halk yeni liderini seçmek için sandığa gidecek.

Atina'da Askeri Yürüyüşte Türkiye Aleyhine Slogan Atan Yunan Askerlerine Büyük Ceza Atina'da Askeri Yürüyüşte Türkiye Aleyhine Slogan Atan Yunan Askerlerine Büyük Ceza

Yoon’un Savunması ve Tepkiler

Yoon’un avukatı, mahkemenin kararının tamamen siyasi olduğunu öne sürerek, kararın adil olmadığını savundu. Avukat Yoon Gap-geun, "Dava süreci başından bu yana yasal ve adil değildi" diyerek, mahkeme kararını eleştirdi. Öte yandan, iktidar partisi Halkın Gücü Partisi (PPP) karara saygı gösterse de, ana muhalefet partisi Demokratik Parti (DP), bu gelişmeyi "tarihi bir zafer" olarak nitelendirdi.

Yoon’un görevden alınması, Güney Kore’nin demokrasi ve hukuk düzeni açısından önemli bir dönüm noktası olarak görülüyor. Yoon’un, tutuklanarak serbest bırakılmasından sonra anayasal düzenin korunması adına alınan bu karar, halk ve siyaset çevrelerinde geniş yankı uyandırdı.

Kaynak: İHA