Doğada yetişen mantarlar bilinçsizce tüketildiğinde zehirlenmelere yol açabiliyor. Uzmanlar, bu konuda uyararak, “Bilinçsiz mantar tüketimi öldürüyor” dedi. 

Zehirli ve Yenilebilir Mantarlar Arasındaki Farklar

Türkiye’de doğada yetişen yaklaşık 40 yenilebilir mantar türü bulunduğu belirtilen açıklamada, zehirli mantar türlerinin de 100 kadar olduğu ve bu mantarların bazılarının ölümle sonuçlanabilecek zehirlenmelere yol açabileceği ifade edildi. Zehirsiz ve zehirli mantarların ayırıcı özelliklerinin dış görünüşle belirlenemediği, birbirine benzeyen mantarların birinin yenilebilir, diğerinin ise zehirli olabileceği vurgulandı.

Doğadan Toplanan Mantarlara Dikkat (1)

Zehirlenmelere Sebep Olan Mantar Türleri

Mantar zehirlenmeleri özellikle yağışlı mevsimlerde daha sık görülür. Zehirli mantarların, gastrointestinal sistem, merkezi sinir sistemi, karaciğer ve böbrekler üzerinde toksik etki yaratabileceği açıklandı. Yabani mantarların taze veya pişirilerek tüketilmesi sonucunda ciddi zehirlenmeler yaşanabileceği uyarısı yapıldı. Uzmanlar, doğal alanlarda yetişen mantarların kesinlikle yenmemesi gerektiğini belirtti.

Doğadan Toplanan Mantarlara Dikkat (2)

Zehirlenme Belirtilerine Dikkat Edin

Mantar zehirlenmeleri, bazı basit tedbirlerle önlenebilecek bir durumdur. Zehirlenme belirtileri arasında sersemlik, uykuya meyil, tansiyon düşüklüğü, bulanık görme, yüz ve boyunda kızarma, nabızda artış, ağızda metal tadı, bulantı ve kusma yer alır. Zehirli mantarların yenmesi durumunda, 6 saat sonra gelişen zehirlenme belirtileri arasında ise ishal, ateş, nabız atışı ve karaciğer ile böbrek bozuklukları sayılabilir. Bu belirtilerin ardından, koma ve ölüm riskinin de bulunduğu açıklandı.

Patronun Yanında Konuşamayanlar Dikkat! Toplantı Korkusu Sandığınızdan Daha Yaygın! Peki Nasıl Aşılır? Patronun Yanında Konuşamayanlar Dikkat! Toplantı Korkusu Sandığınızdan Daha Yaygın! Peki Nasıl Aşılır?

Kaynak: İHA