Memorial Kayseri Hastanesi Göz Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Mustafa Ataş, ekran kullanımının özellikle çocuklarda ciddi sağlık sorunlarına yol açtığını belirterek, aileleri uyardı. Ataş, uzun süreli ekran maruziyetinin sadece göz sağlığını değil, çocukların zihinsel ve sosyal gelişimini de olumsuz etkilediğini söyledi.
Dijital ekranlar gözleri yoruyor
Pandemi sonrası uzaktan eğitim ve dijital içerik kullanımının artmasıyla birlikte çocuklar ve yetişkinler ekran başında ortalama 7,5 saat geçiriyor. Prof. Dr. Ataş, bu sürenin özellikle çocuklarda miyopi riskini yaklaşık dört kat artırdığını, dijital göz yorgunluğu, göz kuruluğu, baş ağrısı, batma, bulanık görme ve dikkat dağınıklığı gibi birçok soruna neden olduğunu belirtti. Göz kırpma sıklığının ekrana odaklanırken dakikada 20’den 5’e düştüğünü ve bu durumun göz kuruluğunu tetiklediğini vurguladı.
“Üç 20” kuralı nedir?
Göz sağlığını korumak için en etkili yöntemlerden birinin “20-20-20” kuralı olduğunu söyleyen Ataş, bu kuralı şöyle açıkladı: Ekrana en az 50 cm uzaklıktan bakılmalı, her 20 dakikada bir 20 saniye ara verilerek uzağa odaklanılmalı. Ayrıca bir oturumda maksimum 40-45 dakika ekran süresi sonrası mutlaka mola verilmesi gerektiğini ifade etti.
Ekran süresi yaşa göre sınırlandırılmalı
Dünya Sağlık Örgütü’nün ve göz sağlığı uzmanlarının önerilerine değinen Prof. Dr. Ataş, 2 yaş altı çocuklara ekran önerilmediğini, 3-5 yaş grubunun en fazla 60 dakika, 5-17 yaş grubunun ise okul dışı günlük ekran süresinin 2 saati geçmemesi gerektiğini aktardı. Miyop riskini azaltmak ve göz kaslarını desteklemek için çocukların açık havada daha fazla zaman geçirmesi gerektiğini belirtti.
Göz kuruluğu, baş ağrısı ve dijital yorgunluk yaşayan bireylerin mutlaka göz muayenesi yaptırması gerektiğini ifade eden Ataş, düşük gözlük numaralarının dahi bu şikâyetleri artırabileceğini söyledi. Tedavi sürecinde suni gözyaşı, mavi ışık filtreli gözlük camları ve ekran koruyucu filtrelerin faydalı olabileceğini de sözlerine ekledi.