Prof. Dr. Vedat Turhan'ın uyarıları endişe verici: Solunum ve cilt hastalığı olanlar bu cihazlardan uzak durmalı.

Toplu Alanlardaki El Kurutma Cihazları Sağlık Riski Taşıyor

Alışveriş merkezleri, restoranlar ve diğer kalabalık mekanlarda sıkça kullanılan jet tipi el kurutma cihazları, sağlığa ciddi zararlar verebilir. Beylikdüzü Medicana Hastanesi’nde Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Vedat Turhan, bu cihazların iki temel risk taşıdığını belirtiyor: Yüksek ısı ve büyük basınç. Bu özellikler, yüksek sıcaklığa dirençli bakterilerin çoğalmasına ve etrafa yayılmasına neden olabilir.

“Bu makinaların iki temel özelliği var. Birincisi ısı üretmeleri ve büyük bir basınçla sıcak havayı kullanıcıların ellerine ve çevreye doğru yaymasıdır. Bu işlem de iki temel risk oluşturur. Bu yüksek ısı, termo rezistans dediğimiz yüksek sıcaklığa dirençli bakterilerin çoğalması için adeta bir rezervuar görevi oluşturabilir.”

Genc Gazete El Kurutma Cihazları Tehlike Saçıyor (3)

Alternatif Sistemler Daha Güvenli Olabilir

Prof. Dr. Turhan, jet tipi el kurutma cihazlarının yerine havlu tipi kurutma sistemlerinin kullanılmasının daha güvenli olabileceğini belirtiyor. El kurutma cihazlarının temizliği çoğu zaman yeterli düzeyde yapılmıyor ve bu da bakterilerin yayılmasına neden oluyor. HEPA filtrelerinin bile yüzde 100 koruma sağlamadığını belirten Turhan, toplum sağlığı için bu cihazlardan uzak durulması gerektiğini vurguluyor.

“Öte yandan yüksek basınçla jet tipi bir fizik etkiyle bakterilerin etrafa yayılması için de ayrı bir risk oluşturabilir. Böylece el kurutma makinalarının en düşük güce sahip modelleri bile toplum sağlığı açısından büyük risk oluşturmaktadır. Cihaz açıldığı zaman özellikle içindeki zararlı parçacıkları direkt olarak elinize aktarmaktadır. Bu cihazlara attıkları parçacıklar için HEPA filtresi koymak da tam olarak yeterli olmuyor. HEPA filtresi parçacıkların yüzde 75’ini engelliyor ancak geriye yine tehlikeli yüzde 25 kalıyor. Gördüğümüz kadarıyla özellikle büyük alışveriş merkezi gibi yerlerde bu cihazların temizliği de çoğu kez iyi yapılamıyor.”

Genc Gazete El Kurutma Cihazları Tehlike Saçıyor (1)

İmmünsupresif İlaç Kullananlar Dikkatli Olmalı

Toplu mekanlarda bulunan ve immünsupresif ilaç kullanan bireyler, solunum sistemi enfeksiyonları ve cilt hastalıklarına karşı daha dikkatli olmalı. Prof. Dr. Turhan, bu bireylerin el kurutma cihazlarından uzak durması gerektiğini belirtiyor.

“Toplu mekânlara herkes gidiyor. Çocuğu, yaşlısı, genci immünsupresif ilaç kullanan bireyler de buna dahil. Hasta bireyler olabilir. Bu cihazlar, solunum sistemi enfeksiyonları başta olmak üzere birtakım cilt hastalıklarına benzeri rahatsızlıklara da sebebiyet verebilir. Solunum problemi ya da cilt hastalığı olan ve immünsupresif ilaç kullananlar da bu cihazlardan ekstra uzak durmalı ve dikkat etmelidir.”

Yaşam haberleri için TIKLAYIN!

Kaynak: İHA