Emekli aylıklarına yapılan Ocak zammının ardından, milyonlarca emekli gözünü Mart ayında alacağı bayram ikramiyelerine çevirdi. Bayram ikramiyelerine zam yapılacağına dair ilk sinyal, geçtiğimiz haftalarda Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan tarafından verilmişti. Bakan Işıkhan, “Nasıl önceki yıllarda bir artış söz konusu olduysa değerlendirmeleri yapacağız” ifadelerini kullanarak artış sinyali vermişti.
Bayram ikramiyelerine yönelik beklentiler artarken, Sosyal Güvenlik Müşaviri Emin Yılmaz, konuyla ilgili değerlendirmelerde bulundu. Yılmaz, bayram ikramiyelerinin enflasyon karşısında eridiğini belirterek şu ifadeleri kullandı:
“Emekli ikramiyelerine artış yapılmalı, çünkü bayram ikramiyelerine emekli maaşı gibi enflasyon üzerinden bir iyileştirme yapılmıyor. İlk defa 2018’de verilmeye başlanan bayram ikramiyeleri enflasyona yenik düşmüş durumda.”
2018 yılında emekli ikramiyesi 1.000 TL olarak verilmeye başlandığında, en düşük işçi emekli maaşı 939 TL seviyesindeydi. Günümüzde ise en düşük emekli maaşı 14.469 TL’ye ulaşmış durumda. Aynı dönemde kurbanlık fiyatlarının 825 TL ile 1.000 TL arasında olduğu, ancak günümüzde 7.000-8.000 TL seviyelerine çıktığı göz önünde bulundurulduğunda, bayram ikramiyelerinde mutlaka iyileştirme yapılması gerektiği belirtiliyor.
Bu yıl Ramazan Bayramı, 30 Mart tarihine denk geliyor. Geçmiş yıllarda bayram ikramiyeleri genellikle bayramdan bir hafta önce hesaplara yatırılıyordu. Bu doğrultuda, ödemelerin 24-28 Mart tarihleri arasında yapılması bekleniyor. Ödeme yöntemleri arasında, ikramiyelerin maaşlara ilave edilmesi de değerlendirilirken, emekli maaş ödemelerinin tahsis numarasına göre gerçekleştirileceği belirtiliyor. Emekli Sandığı'na tabi emekliler maaşlarını ayın ilk haftasında, SSK ve Bağkur emeklileri ise 17-28 Mart tarihleri arasında alacak.
Bayram ikramiyesi için çeşitli zam formülleri gündeme gelirken, olası senaryolar arasında enflasyon oranlarına bağlı artış seçenekleri bulunuyor. İlk formülde, Ocak ayında yapılan emekli maaş artışı oranında bir zam yapılması öngörülüyor. Yüzde 15,75 oranında bir artışla bayram ikramiyeleri 3.472 TL’ye çıkabilir ve yukarı yönlü yuvarlama ile 3.500 TL olarak belirlenebilir. Böylece iki bayram için toplamda 7.000 TL ödeme yapılabilir.
İkinci formülde, yıllık enflasyon oranına göre hesaplama yapılması öngörülüyor. 2024 yılı enflasyonu yüzde 44,38 olarak gerçekleşti. Bu orana göre bayram başına 4.331 TL ödeme yapılması, yuvarlama ile 4.500 TL’ye çıkarılması ve iki bayram için toplam 9.000 TL ödeme yapılması ihtimaller arasında yer alıyor.
Üçüncü seçenek olarak, geçtiğimiz dönemde olduğu gibi yüzde 50’lik bir artış yapılması ihtimali üzerinde duruluyor. Bu durumda bayram ikramiyeleri 4.500 TL seviyesine ulaşırken, yıllık toplam ödeme 9.000 TL’yi bulabilir. Bir diğer olasılık ise seyyanen bir artışla ikramiyenin 5.000 TL’ye çıkarılması ve iki bayramda toplam 10.000 TL ödeme yapılmasıdır.
Sıkı para politikaları ve enflasyonla mücadele süreci göz önüne alındığında, en güçlü beklenti 3.500 TL ile 4.000 TL arasında bir ikramiye artışı yapılması yönünde.
İkramiye zammının yürürlüğe girebilmesi için Meclis sürecinden geçmesi gerekiyor. Zam düzenlemesi yasa teklifi olarak Meclis’e sunulacak, ardından Plan ve Bütçe Komisyonu’nda görüşülecek. Meclis Genel Kurulu’nda oylanmasının ardından Cumhurbaşkanı’nın onayına sunulacak ve Resmi Gazete’de yayımlandıktan sonra yürürlüğe girecek. Tüm bu süreçlerin tamamlanması için yaklaşık 15 günlük bir süreye ihtiyaç duyuluyor.