Ettehiyyatü ne demek?
Ettehiyyatü duasına Tahiyyat duası da denir. Namazın ilk ve son oturuşlarında okunan özel bir duadır.
Tahiyyat hürmet etmek, değer vermek anlamlarına gelir.
Tahiyyat duası, Teşehhüd kavramı ile birlikte ifade edilir. Teşehhüd ne demektir? Teşehhüd Arapça bir kelime. Sözlükte “şehâdet getirmek, tahiyyata oturmak; şahitlik istemek” anlamlarına gelir.
Teşehhüd, ilmihal bilgilerinde; namaz kılarken ilk ve son oturuşlarda kelime-i şehâdeti içeren Tahiyyat duasını okumak anlamına gelir.Bu sebeple Tahiyyat duası Teşehhüd duası olarak da bilinir.
Tahiyyat duası Sahâbe ve tâbiîn efendilerimiz dönemlerinde “tahiyyetü’s-salât, hutbetü’s-salât” adlarıyla anılırdı. Duanın sonundaki kelime-i şehâdetten dolayı teşehhüd ismini almıştır.
Allah'a, Peygamber'e ve salih kullara selam içeren bu dua, aynı zamanda kelime-i şehadetin tekrar edilmesiyle de önem kazanır.
Ettehiyyatü duasının faziletleri nedir?
Hz. Peygamber Efendimiz, Tahiyyat duasını, teşehhüdü namazlarda okumuş ve okunuş biçimini Kur’an’dan bir sûre öğretir gibi ashabına öğretmiştir. (İbn Mâce, “İḳāmetü’ṣ-ṣalât”, 24)
Ettehiyyatü duası, okuyana huzur ve bereket verir. Yemek yapımında okunursa yemeğe bereket ve lezzet gelir.
Yazılıp cüzdana konduğunda kazanç bereketli olur.
Bazı tefsir ve fıkıh kitaplarında yer alan bilgilere göre; Peygamber Efendimizin (s.a.v) mi‘rac gecesinde tahiyyat, salavat ve tayyibat kelimeleriyle Cenâb-ı Hakk’a tâzimde bulunduğu, Hz. Allah'ın da selâm, rahmet ve berekât kelimeleriyle elçisine karşılık verdiği, Resûlullah efendimizin (s.a.v) gördüğü bu iltifat karşısında selâmın bütün peygamberler, melekler ve insanlar üzerine olmasını dilediği, bu tabloya şahit olan bütün meleklerin birlikte kelime-i şehâdeti söyledikleri kaydedilir. Tahiyyat duası bu şekilde ortaya çıkmıştır.
Tahiyyat duası; Hz. Allah'ın, Peygamber Efendimizin (s.a.v) ve Hz. Cebrail'in (a.s.) ve meleklerin sözlerini içermektedir.
Tahiyyat duası Miraç mucizesinin bir hatırasıdır.
Tahiyyat duası Peygamber Efendimizin (s.a.v) sünnetine ve hatıralarına bağlılığın bir simgesidir.
Ettehiyyatü duasını okumanın sırları
41 kez okunması dünya ve ahiret zenginliğine vesile olur,
Her gün 7 defa okunması veya toplam 313 kez okunması hastaya şifa olur,
7 kez okunması ise eşler arası sadakati arttırma gibi muazzam etkilere sahiptir.
Hamileyken sık sık okunduğunda ise doğumu kolaylaştırır ve hayırlı evlada vesile olur.
Kurak bir havada okunduğunda yağmur getirdiği, huysuz çocuklara ve öğrencilere okunduğunda ise çocukların sakinleştiği tecrübe edilmiştir.
Tahiyyat duası Namazda ne zaman okunur?
Ettehiyyatü duası, namaz dışında da istenildiği zaman okunabilir.
Tahiyyat duası, namazın ilk oturuşunda ve son oturuşunda okunur.
Tahiyyat duasını okumak Hanefî mezhebine göre ilk ve son oturuşta vâciptir.
Ettehiyyatü Duasının Türkçe anlamı
Ettehiyyatü duası, Allah'a, Peygambere ve salih kullara yapılan selamın yanı sıra, Allah'tan başka ilah olmadığına ve Muhammed'in Allah'ın kulu ve elçisi olduğuna dair şehadeti içerir.
Tahiyyat duasının anlamı:
Her türlü hürmet, dua ve bütün iyilikler Allâh-ü Te'âlâ'ya mahsustur. Ey Nebî! Allah'ın selâm, rahmet ve bereketi senin üzerine olsun. Selâm, bizim ve Allah'ın sâlih kullarının üzerine olsun. Şahâdet ederim ki, Allâh-ü Te'âlâ'dan başka ilah yoktur ve yine şahâdet ederim ki, Muhammed (s.a.v) O'nun kulu ve Rasûlüdür.” (Buhârî,Eẕân 148)