Farklı mezhepten bir imamın arkasında namaz kılmanın dini açıdan bir sakıncası olup olmadığı, güncel dini tartışmaların merkezinde yer alıyor.

Peki, başka bir mezhepten olan imamın arkasında namaz kılmanın dini açıdan bir sakıncası var mı? İşte detaylar…

Gençgazete Imam Cemaat Namaz Kekeme Imamlık Yapabilir Mi (8)

Mezhep Farklılığı Namaza Engel Değil

Farklı bir mezhebe mensup olan bir imamın arkasında namaz kılmak, İslam dini açısından herhangi bir sakınca oluşturmaz.

Din İşleri Yüksek Kurulu tarafından yayımlanan açıklamalarda, "Mezhep farklılığı, namazda iktidaya engel değildir" denilmektedir. Yani, farklı mezheplere mensup bir imam, arkasındaki cemaate namaz kıldırırken, namazın geçerliliği konusunda bir problem ortaya çıkmaz.

Gençgazete Imam Cemaat Namaz Kekeme Imamlık Yapabilir Mi (9)

İktidaya Engel Olmayan Durumlar

Her ne kadar bazı dini otoriteler, imamın namazda kendi mezhebine aykırı bir davranış sergileyip sergilemediğine dikkat edilmesi gerektiğini vurgulasa da, bu konuda en doğru yaklaşım, imamın kendi mezhebine göre namazı bozulmadığı sürece, cemaatin de namazının tamam sayılacağı görüşüdür.

Bu görüş, hem Selefî uygulamalarla uyumludur hem de cemaat ruhunun gereğiyle de desteklenmektedir.

Gençgazete Hangi Namazlar Cemaatle Hangi Namazlar Tek Başına Kılınır Namaz Cemaat Cami (10)

"Başka bir mezhepten olan imam, namazda iken muktedinin mezhebine göre namazı bozan bir davranışta bulunursa, muktedinin namazı fasit olur" (el-Fetâva’l-Hindiyye, 1/84; İbn Âbidîn, Reddü’l-muhtâr, 1/562-563)

Gençgazete Hangi Namazlar Cemaatle Hangi Namazlar Tek Başına Kılınır Namaz Cemaat Cami (9)

Tarihi Bir Örnek

İmam Ebû Yûsuf’un, kan aldırdıktan sonra abdest almadan imamlık yapan Halife Harun Reşid’in arkasında namaz kılması, bu konudaki en bilinen örneklerden biridir.

Bu durum, farklı mezheplerden insanların birlikte namaz kılabileceğinin tarihsel bir kanıtı olarak gösterilebilir.

Önemli olan, imamın kendi mezhebine göre namazını bozan bir davranışta bulunmamasıdır.

Gençgazete Hangi Namazlar Cemaatle Hangi Namazlar Tek Başına Kılınır Namaz Cemaat Cami (8)

İmamın Şartlara Uygunluğu Kontrol Edilmeli Mi?

İmamın kendi mezhebindeki şartlara aykırı bir davranış içinde olup olmadığına dair bir araştırma yapmanın gerekli olmadığı ifade edilmektedir.

Bu konuda İbn Âbidîn, Reddü’l-muhtâr’da "imamın kendi mezhebine göre hareket ettiği sürece, cemaatin namazı geçerlidir" diyerek, cemaatin imamın mezhebine göre hareket etmesi gerektiği görüşünü desteklemektedir.

Sonuç olarak, farklı mezhepten olan bir imamın arkasında namaz kılmak, İslam dini açısından bir sorun teşkil etmemektedir. Cemaat, imamın kendi mezhebine göre namazını bozmayan bir şekilde, ona uyarak namazını tamamlayabilir.

Gençgazete Hangi Namazlar Cemaatle Hangi Namazlar Tek Başına Kılınır Namaz Cemaat Cami (7)Din İşleri Yüksek Kurulu bu konuda şu açıklamayı yapmıştır:

"Farklı bir mezhebe mensup olan imama uyarak namazı cemaatle kılmakta bir sakınca yoktur. Zira mezhep farklılığı namazda imama uymaya engel değildir. İmamın kendi mezhebine göre namazı bozulmadığı sürece, hangi mezhepten olursa olsun ona uyan kişinin de namazı tam olur. Ayrıca imamın kendi mezhebindeki şartlara aykırı bir davranış içinde bulunup bulunmadığını araştırmak da gerekmez"

İnanç haberleri için TIKLAYINIZ!

Astroloji ve Rüya haberleri için TIKLAYINIZ!

Kadın Aile haberleri için TIKLAYINIZ!

Kültür Sanat haberleri için TIKLAYINIZ!

Kaynak: www.kurul.diyanet.gov.tr