Asgari ücretlileri heyecanlandıracak asgari ücret kulis bilgisi sızdı. Pek çok asgari ücretli çalışanın gözü kulağı temmuz ayında maaş zammı yapılacak mı sorusuna odaklandı.

İktidar tarafından olumlu bir tablo çizilmese de, enflasyon tarafındaki yükseliş ile beraber geçim derdi derinden etkiliyor

Asgari ücretteki kulis bilgisi, gerekçeleri ile açıklandı.

Asgari ücret ile geçim giderek zorlaşıyor. Açlık sınırının altında kalan asgari ücrette ara zam kaçınılmaz duruma geliyor.

Türk-İş raporuna göre, Nisan ayında açıklanan açlık sınırı 17.725 TL iken, Mayıs ayında bu rakam 18.969 TL'ye kadar yükseldi.

TÜİK verilerine göre, Mayıs'ta yıllık enflasyon yüzde 75,45'e gelerek tarihi bir rekora imza attı.

Enflasyondaki bu yükseliş ile birlikte düşen alım gücü, mevcut asgari ücrete bir ara zammın olmaması halinde, ekonomik adaletsizliğin olabileceğini gösterir nitelikte.

Temmuz ayında bilindiği üzere SSK, Bağ-Kur ve memurlar maaş zammı alacak. Beş aylık enflasyona göre yüzde 22,72 maaş zammı kesinleşmişti. Son bir aylık verinin de eklenmesi ile birlikte emekli maaşları ortaya çıkacak.

Açlık ve yoksulluk sınırı ve yüksek enflasyon sebebiyle 7,5 milyon asgari ücretliye de benzer oranda bir zam yapılması kulislerde konuşuluyor. Edinilen bilgiye göre, asgari ücrette beklenen ortalama zam oranı yüzde 20-25 arasında olması bekleniyor. Bu tabloda asgari ücrette 20 bin 402 TL ile 21.252 TL gibi bir rakam karşılıyor.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile CHP Genel Başkanı Özgür Özel arasındaki buluşmalarda ana konunun ekonomi olması dikkat çekmişti. Milyonlarca asgari ücretli çalışanı ilgilendiren bu görüşmede Erdoğan, CHP ile anlaşma zemini yaratmak için Özgür Özel'in taleplerine sıcak bakacağı yönünde.

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ise ücret artışları konusunda olumsuz bir havada olduğu ise net. Merkez Bankası raporları, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan da yaptığı açıklamalar ve son olarak AK Parti'nin Kızılcahamam kampında yapılan değerlendirmelerde asgari ücrete ara zam yapılmayacağı konusunda görüşler açıklanmıştı.