Gıda güvenliği uzmanları, bazı yiyeceklerin aynı gün tüketilmesi gerektiği konusunda uyarıyor. Peki, hangi yiyecekler bu kritik kategoride yer alıyor ve neden aynı gün tüketilmeliler?

Haşlanmış Yumurta

Haşlanmış yumurta, 24 saatten sonra tüketilmeden önce kabuklarını soymamalısınız. Kabuklar, listeria bakterisini uzaklaştıran bir koruyucu görevi görür. Yumurta kabuğunu yiyeceğiniz zaman soymanız daha sağlıklı olacaktır.

Kıyma

Çiğ kıyma, bakteri toplayabilen bir gıdadır. Etin çekme sırasında bakterilerin karışma olasılığı yüksektir. Bu nedenle kıymayı iyi pişirmek önemlidir, çünkü koli basil ve salmonella gibi tehlikeli bakteriler içerebilir.

Kavun

Kavun asla buzdolabında bir günden fazla saklanmamalıdır. Kesildikten sonra hızla çoğalan salmonella ve listeria gibi patojenler içerebilir.

Çiğ Tavuk

Aldığınız tavuğu birkaç gün unuttuysanız, muhtemelen bozulmuştur. Çiğ tavuk, sadece birkaç gün buzdolabında saklanmalıdır. Pişirilmesinin üstünden dört gün geçtiyse, güvenlik açısından atılmalıdır.

Pişmiş Pirinç

Pişmiş pirinç, raflarda aylarca dayanabilmesine rağmen buzdolabında sadece bir gün tüketilmelidir. Bu, genellikle ham gıdalarda bulunan "Bacillus cereus" bakterisine uygun bir ortam sunmasından kaynaklanır.