Namaz, Müslümanlar için en önemli ibadetlerden biridir. Huşu içinde kılınması gereken bu ibadet sırasında yaşanan her durum, din alimleri tarafından detaylı bir şekilde incelenmiştir. Bu incelemelerden biri de namaz sırasında gülmenin hükümleridir.

Peki, namaz esnasında gülmek ibadeti bozar mı? Farklı İslam mezhepleri bu konuda ne diyor? Gelin, birlikte inceleyelim.

Genç Gazete Teravih Namazına Gelen Çocuklara Tablet Hediye Edildi (6)

Hanefîler’e göre sesli gülmek hem abdesti hem de namazı bozar

Namaz sırasında sesli bir şekilde gülmek, Hanefî mezhebine göre hem abdesti hem de namazı bozan bir durumdur.

Bu konuda, İbn Üsâme’nin babasından naklettiği bir hadiste, Resûlullah’ın peşinde namaz kılan bir grup sahabinin, görme engelli bir kişinin bir çukura düşmesi üzerine gülmeleri ve ardından Resûlullah’ın abdestlerini yenileyip namazlarını baştan kılmalarını emretmesi önemli bir delil olarak gösterilmektedir.

“Biz Resûlullah’ın peşinde namaz kılarken görme özürlü birisi bir çukura düştü. Biz de adamın hâline güldük. Bunun üzerine Resûlullah yeniden abdest alıp namazı baştan itibaren iade etmemizi emretti.” (Dârekutnî, es-Sünen, 1/295-296)

Genc Gazete Kuran'da Namaz Salat (8)

Şâfiîler’e göre kahkaha abdesti bozmaz

Şâfiî mezhebine göre ise, namaz sırasında kahkaha atmak namazı bozsa da abdesti bozmaz.

Şirbînî’nin eserinde, namaz dışındaki kahkahanın abdesti bozmadığı gibi, namaz içerisindeki kahkahanın da abdesti bozmayacağı belirtilmiştir.

Genç Gazete Teravih Namazına Gelen Çocuklara Tablet Hediye Edildi (2)

Hafif gülümsemek namazı bozmaz

Eğer namaz kılan kişi yalnızca kendisinin duyabileceği kadar hafifçe gülerse, bu durumda yalnızca namaz bozulur; abdest geçerli kalır.

Namaz kılanın kendisinin dahi işitmeyeceği hafif bir gülümseme ise ne abdesti ne de namazı bozar. Bu gibi durumlarda, kişinin namazına devam etmesi mümkün olur.

Sonuç olarak, sesli gülmek, Hanefîler’e göre hem abdesti hem de namazı bozarken, Şâfiîler'e göre ise sadece namaz bozulur. Hafif bir gülümseme ise hiçbir durumda namazı geçersiz kılmaz.

Genç Gazete Teravih Namazına Gelen Çocuklara Tablet Hediye Edildi (1)

 Din İşleri Yüksek Kurulu'nun ilgili açıklaması şöyledir: 

a) Namazda iken yanındakilerin duyabileceği şekilde sesli olarak gülmek: Bu şekilde gülmekle Hanefîler'e göre hem abdest hem de namaz bozulur.

b) Şâfiîlere göre kahkaha namazı bozsa da abdesti bozmaz. Çünkü namazın dışındayken kahkaha abdesti bozmadığına göre namazdayken de bozmaz.

c) Namaz kılan kimsenin kendisinin duyabileceği kadar gülmesiyle yalnızca namaz bozulur. Kişinin kendisinin ya da yakınındakinin işitmeyeceği şekilde gülümsemesi namazı da abdesti de bozmaz.

Genç Gazete Urgancılar Camii Bayram Namazı

İnanç haberleri için TIKLAYINIZ!

Astroloji ve Rüya haberleri için TIKLAYINIZ!

Kadın Aile haberleri için TIKLAYINIZ!

Kültür Sanat haberleri için TIKLAYINIZ!

Kaynak: www.kurul.diyanet.gov.tr