Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu'nda gerçekleşen görüşmelerde, sahipsiz hayvanlara yönelik Hayvanları Koruma Kanunu'nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'nin dört yeni maddesi daha kabul edildi. Kabul edilen maddelere göre, hayvan bakımevlerine alınan ve rehabilite edilen köpekler, sahiplendirilinceye kadar bu merkezlerde barındırılacak. Ayrıca, hayvan bakımevlerine alınan hayvanlar, Tarım ve Orman Bakanlığı'nın veri sistemine kaydedilecek, bu sayede doğru ve güncel verilerin sağlanması amaçlanacak.
Ötenazi İfadesinde Değişiklik
Yeni düzenlemelerle birlikte, bakımevine alınan köpeklerden insan ve hayvan hayatı için tehlike arz eden ve kontrol edilemeyen davranışlara sahip olanlar, bulaşıcı veya tedavi edilemeyen hastalıkları bulunanlar için ötenazi uygulamalarında değişikliğe gidildi. Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu'ndaki hükümlere göre, sadece belirli durumlarda ve veteriner hekim kararıyla ötenazi yapılabilecek.
Yerel Yönetimlere Yetki ve Yükümlülükler
Kanun teklifinde yerel yönetimlere, sahipsiz köpeklerle ilgili iş ve işlemlerde Ev Hayvanlarının Korunmasına Dair Avrupa Sözleşmesi kapsamında gerekli idari tedbirleri alma yetkisi verildi. Ayrıca, sahipsiz hayvanların bakımevi dışında bir yere terk edilmesi veya bakımevinde barındırılan köpeği başka bir yere bırakmak fiilleri yasak kapsamına alındı. İl Hayvanları Koruma Kurulu'nun görevleri arasına da sahipsiz hayvanların korunmasına yönelik çalışmalar eklenerek, bu alanlardaki sorunları belirlemek ve çözüm önerileri üretmek yer alıyor.