İnegöl Belediye Başkanı Alper Taban'ın seçim vaatlerinden biri olan ve kentin tarihi dokusuna da değer katacak nostaljik tramvay projesi tamamlandı ve seferlere başlamaya hazır hale geldi.

İnegöl'de Seferlere Başlıyor! Nostaljik Tramvayın Rotası Belli Oldu! Gencgazete

Baykoca Teknoloji Platformu'nun Gurur Verici Başarısı

İnegöl Belediyesi bünyesinde 2020 yılında kurulan Baykoca Teknoloji Platformu, 150 kişilik genç kadronun emeği ile yaklaşık dört yıldır farklı kategorilerde çalışmalar yürütüyordu. Roket, drone, çevre ve enerji, engelsiz yaşam, sağlıkta yapay zeka, turizm, ulaşım, tarım ve eğitim teknolojileri gibi alanlarda çalışmalar yürüten platform, bu sayede birçok ödül ve başarıya imza attı.

İnegöl'de Seferlere Başlıyor! Nostaljik Tramvayın Rotası Belli Oldu! 6 Gencgazete

İnegöl Belediyesi, 2020 yılında Bursa Teknik Üniversitesi ile iş birliği yaparak "Baykoca Elektrikli Gezi Aracı" üretimine yönelik bir proje başlattı. Osmanlı'nın ilk şehidi olan ve türbesi İnegöl'de bulunan "Baykoca" ismi marka haline getirilerek tescillendi. İlk prototip üretimi Haziran 2021'de tamamlandı ve 8. Uluslararası İstanbul Akıllı Şebekeler ve Şehirler Fuarı'nda sergilendi. 2023 yılında tasarım değişikliği kararı alınarak Nostaljik Tramvay konseptine dönüşüm projesi başlatıldı. Üç boyutlu tarama ile model ve diğer hesaplamalar revize edildi.

İnegöl'de Seferlere Başlıyor! Nostaljik Tramvayın Rotası Belli Oldu 3 Gencgazete

Nostaljik Tramvay Testlerden Tam Not Aldı

İnegöl Belediyesi'nden edinilen bilgilere göre, Mart 2024'te ilk test sürüşü Uzun Sokak Tarihi Çarşı bölgesinde gerçekleştirilen elektrikli nostaljik tramvay, testleri başarıyla tamamladı. 4,5 metre uzunluğunda, 175 santimetre genişliğinde ve 800 kilogram ağırlığında olan tramvayın 10 yolcu kapasitesine sahip olduğu aktarıldı. Maksimum hızı saatte 30 kilometre olan tramvay, 6 saat kesintisiz hizmet verebiliyor.

Ekran Görüntüsü 2024 07 24 134842 Gencgazete

Tramvay İlk Nerede Hizmet Verecek?

Edinilen bilgilere göre, nostaljik tramvayın ilk seferleri İnegöl Mobilya ve Ağaç Sanayi Müzesi, Tarihi Han Çarşısı, İshakpaşa Camii ve Uzun Sokak arasında yapılacak. Proje genişletilerek gelecekte Kanal İnegöl, Hikmet Şahin Kültür Parkı, Şehir Parkı ve Millet Bahçesi gibi alanlarda da hizmet verecek. Seferleri Alper Taban'ın başlatacağı öğrenildi.

İnegöl'de Seferlere Başlıyor! Nostaljik Tramvayın Rotası Belli Oldu 2 Gencgazete

Edinilen bilgilere göre, test sürüşlerinin devam ettiği ve tespit edilen eksikliklerin de giderildiği aktarıldı.

Kaynak: Şaban Kılıçcı