İsrail Savunma Kuvvetleri (IDF), Gazze Şeridi'nde 15 Aralık'ta öldürülen üç İsrailli esire ilişkin yürütülen soruşturmayı tamamladı. Rapora göre, IDF sahadaki güçlerin Hamas'ın elindeki esirlerle karşılaşma ihtimaline yeterince hazır olmadığını belirtti. Olay öncesinde İsrail askerleri, Şucaiyye'de bir tünel kuyusunda "Yardım edin" yazılı not ve Hamas ajanına ait bir kimlik kartı bulmuş, ancak bu durumu Hamas'ın pusuya düşürme girişimi olarak değerlendirmişlerdir.

Raporda, çatışmanın yaşandığı binada ölen bir köpeğin kamerasında üç esirin yardım çığlıklarının kaydedildiği ve çatışmanın ardından esirlerin kaçtıklarının değerlendirildiği ifade edildi. Ayrıca, olay yerine yakın bir binada "SOS" ve "Yardım edin, 3 rehine" yazılarına dair dron görüntüleri tespit edildi, ancak her iki binayla ilgili istihbarat bulunmadığı belirtildi.

İsrail Genelkurmay Başkanı Korgeneral Herzi Halevi, IDF'nin bu olayda esirleri kurtarma görevinde başarısız olduğunu kabul ederek, esirlerin vurulmasının "önlenebileceğini" ancak askerlerin karmaşık koşullar altında doğru eylemi gerçekleştirmeye çalıştığını söyledi. Halevi, acil tehdit durumlarında inceleme yapılması gerektiğini vurgulayarak, askerlerin olayı en iyi şekilde anlayarak doğru eylemi gerçekleştirmeleri gerektiğini belirtti.

Halevi ayrıca, IDF komutanlarına soruşturmayı gözden geçirmeleri ve esirlerle ilgili farkındalığı artırmaları talimatını verdi. Gazze Şeridi'nde yaşanan olayda, İsrailli bir asker tarafından tanımlanan tehdit olarak görülen üç İsrailli esirin öldürüldüğü belirtilmişti.

Editör: İHSAN KURAN