Olay yerinde İncelemeler tamamlandı

GDZ Elektrik, İzmir'in Konak ilçesinde meydana gelen ve iki kişinin hayatını kaybettiği elektrik çarpması olayı hakkında yapılan incelemelerin tamamlandığını duyurdu. Sosyal medya ve basında yer alan iddialara yazılı açıklama ile cevap verdi.

Genc Gazete İzmir'de Elektrik Çarpması (11)

Elektrik Çarpması Sonucu İki Kişi Hayatını Kaybetti

İzmir'in Konak ilçesinde, sağanak yağış sırasında su birikintisi olan bir alandan geçerken elektrik akımına kapılan İnanç Öktemay ve Özge Ceren Deniz isimli iki vatandaş hayatını kaybetti. Olayın ardından, yetkili kurumlar tarafından başlatılan incelemeler tamamlandı ve GDZ Elektrik tarafından konuya ilişkin detaylı bir açıklama yapıldı.

Genc Gazete İzmir'de Elektrik Çarpması (12)

Şikayet Kaydı bulunamamış

GDZ Elektrik, olayın geçtiği bölgeye dair son 6 ay içinde kurumlarına yapılan tüm şikayet taleplerinin incelendiğini ve herhangi bir şikayet kaydının bulunmadığını belirtti. Açıklamada,

"Bölge sakinlerinin konuşmalarında uzun süredir iletildiği söylenen şikayetler, doğrudan sorumlu olan diğer kurumlara yapılmıştır."denildi.

Genc Gazete İzmir'de Elektrik Çarpması (10)

Mevzuata Uygun Olmayan Çalışmalar Olmuş

Yapılan incelemelerde, ilgili alt yapı kuruluşunun 5 Ocak'ta bilgi vermeden ve onay almaksızın bölgedeki elektrik şebekesi üzerine üç yeni yağmur suyu ızgarası yaptığı belirlendi. Bu çalışmaların GDZ Elektrik'e bildirilmediği ve şebekeye zarar verildiği ifade edildi.

Genc Gazete İzmir'de Elektrik Çarpması (8)

Açıklamada,

"Şebekemize zarar verildiği 13 Temmuz 2024 tarihinde yetkili kurumlar tarafından yapılan incelemeler sırasında da açıkça görülmüş ve kayıt altına alınmıştır."ifadeleri yer aldı.
Genc Gazete İzmir'de Elektrik Çarpması (9)
"Olayın geçtiği bölgeye dair son 6 aydır kurumumuza CİMER, Çağrı Merkezi, sosyal medya dahil olmak üzere tüm kanallardan gelen talepler incelenmiş ancak herhangi bir şikâyet kaydı olmadığı tespit edilmiştir. Bölge sakinlerinin konuşmalarında uzun süredir iletildiği söylenen şikayetler, doğrudan sorumlu olan diğer kurumlara yapılmıştır. Öte yandan 9 Ocak tarihinde bölgeden farklı bir şebeke unsuruna ilişkin arıza kaydı alınmış ve ekipler tarafından sorun çözülerek kayıt kapatılmıştır."
"Bahsi geçen iddialardan bir diğeri olan, şebekenin derinliğinin mevzuatlara uygun olmadığına ilişkin haberlere yönelik tespitlerimizi de paylaşmak isteriz" ifadelerinin kullanıldığı açıklamada, "5 Ocak’ta ilgili alt yapı kuruluşu tarafından bilgi verilmeden ve onayımız olmaksızın bölgedeki elektrik şebekemiz üzerine üç yeni yağmur suyu ızgarası yapıldığı belirlenmiştir. Bu işlem öncesinde, sırasında veya sonrasında kurumumuzdan herhangi bir gözlemci talebinde kesinlikle bulunulmamıştır. Şebekemize zarar verildiği 13 Temmuz 2024 tarihinde yetkili kurumlar tarafından yapılan incelemeler sırasında da açıkça görülmüş ve kayıt altına alınmıştır. Ek olarak, çalışmalar sırasında yer altında bulunan elektrik kablolarımızın konumunun müdahalelerle değiştirildiği görülmektedir. Gerçekleştirilen bu çalışmaların kurumumuza hiçbir şekilde bilgi aktarılmadan yapıldığını bir kez daha vurgulamak isteriz" ifadelerine yer verildi.
"Öte yandan Ege Telgraf gazetesinin 2019 yılında yaptığı bir habere istinaden eksik bilgilere dayalı paylaşımlar da yapılmaktadır" denilen açıklamanın devamında ise "Olayın esası şu şekildedir; 19 Ocak 2019 tarihinde Ege Telgraf gazetesinde çıkan haber üzerine, ekiplerimiz ivedilikle bölgeye müdahalede bulunmuş ve sorun hızlıca giderilmiştir. Bunun üzerine aynı gazete 21 Ocak 2019 tarihinde sorunun çözüldüğüne dair bir haber de yapmıştır. Kamuoyunu şeffaf bilgilendirme sorumluluğumuzla, tüm kurum ve kuruluşlarla her türlü iş birliğine hazır olduğumuzu belirtir; İnanç Öktemay ve Özge Ceren Deniz’in vefatından duyduğumuz derin üzüntüyü bir kez daha paylaşmak isteriz. Kendilerine Allah’tan rahmet; kederli ailelerine, yakınlarına ve tüm sevenlerine sabır ve başsağlığı diliyoruz" ifadeleri kullanıldı.

Genc Gazete İzmir'de Elektrik Çarpması (6)

Ege Telgraf Haberi 

2019 yılında Ege Telgraf gazetesinde yayımlanan bir haber üzerine yapılan eksik bilgilere dayalı paylaşımlara da değinen GDZ Elektrik, olayın esası hakkında bilgi verdi. 2019 yılında bölgedeki sorunların hızlıca giderildiği ve bu durumun aynı gazete tarafından da haberleştirildiği belirtildi.

Genc Gazete İzmir'de Elektrik Çarpması (5)

Üzüntü ve Başsağlığı Mesajı

GDZ Elektrik, olayda hayatını kaybeden İnanç Öktemay ve Özge Ceren Deniz için derin üzüntülerini ifade ederek,

Genc Gazete İzmir'de Elektrik Çarpması (3)

"Kendilerine Allah'tan rahmet; kederli ailelerine, yakınlarına ve tüm sevenlerine sabır ve başsağlığı diliyoruz."dedi. Kurum, kamuoyunu şeffaf bilgilendirme sorumluluğu ile tüm kurum ve kuruluşlarla iş birliğine hazır olduğunu bir kez daha vurguladı.
Genc Gazete İzmir'de Elektrik Çarpması (4)

Olayla ilgili İzmir Büyükşehir Belediyesi de açıklama yaptı. "İki hemşehrimizin elektrik akımına kapılarak yaşamını yitirmesinin derin üzüntüsü içindeyiz. Bu talihsiz olayın nedenlerinin şüpheye yer bırakmayacak şekilde tespit edilmesi ve bir daha tekrar etmemesi için İzmir Büyükşehir Belediyesi olarak yetkili makamlarla iş birliği içinde gerekli tüm incelemeleri başlatmış bulunmaktayız" 


"Olayın ardından alana ulaşan İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin yetkili personeli tarafından ivedilikle elektrik tesisatı kontrol edilmiş, aydınlatma tesisatının günbatımında (20.35) enerjilendiren ve gün doğumunda enerjiyi kesen zaman rölesinin doğru çalıştığı kontrol edilmiş ve dolayısıyla olay saatinde (19.15) aydınlatma tesisatının kablolarında enerji olmadığı teyit edilmiştir. Ayrıca belediyemize ait elektrik tesisatı bu tür bir tehlikeye karşı kaçak akım koruma röleleri ile enerjiyi kesecek şekilde korunmaktadır. Bölgede belediyemizin yürüttüğü ve elektrik hattında oluşabilecek kaçakla ilişkilendirilebilecek bir altyapı çalışmasından söz edilemeyeceği de ortadadır."

 "Temennimiz olayın nedenlerinin en kısa sürede tespit edilmesi ve tekrarını önleyecek çalışmaların hızla hayata geçirilmesidir. Yaşamını yitiren hemşehrilerimize bir kez daha Allah'tan rahmet, ailesi ve yakınlarına sabır ve başsağlığı diliyoruz" 

Kaynak: Haber Merkezi