IRGC Neden Terör Örgütü İlan Edildi?

Kanada'nın bu kararı, IRGC'nin terör faaliyetlerinde bulunduğuna dair yeterli kanıtların varlığına dayandırılıyor. Bakan LeBlanc, IRGC'nin bilerek terör faaliyetleri gerçekleştirdiğini, bu faaliyetlere katıldığını veya bu tür faaliyetleri kolaylaştırdığını belirtti. LeBlanc, “Bu karar, IRGC’ye karşı yürütülen terörist faaliyetlerle mücadele etmek için tüm araçların kullanılacağına dair güçlü bir mesaj gönderiyor” dedi.

Finansal Yaptırımlar ve Mülk Dondurma

Kanada’nın bu kararı, IRGC’ye ait ve bağlantılı kişi ve kuruluşların mal varlıklarının dondurulmasını da içeriyor. Bakan LeBlanc, “Kanada'daki ve yurtdışındaki Kanadalıların bir terörist grubun sahip olduğu veya kontrol ettiği mülklerle bilerek işlem yapması suçtur” ifadesini kullandı. Bu önlem, IRGC’nin finansal kaynaklarına erişimini engellemeyi amaçlıyor.

Kanada’nın Daha Önceki Yaptırımları

Kanada, Ekim 2022'den bu yana 200 İranlı şahıs ve 250 İranlı kuruluşa Özel Ekonomik Önlemler Yasası (SEMA) ve Yolsuzluğa Karışmış Yabancı Yetkililerin Mağdurları için Adalet Yasası (JVCFOA) çerçevesinde yaptırım uygulamıştı. Bu yaptırımlar, İran hükümetinin ve bağlantılı kuruluşların uluslararası arenadaki hareketlerini kısıtlamayı hedefliyor.

“Bu karar, IRGC’ye karşı yürütülen terörist faaliyetlerle mücadele etmek için tüm araçların kullanılacağına dair güçlü bir mesaj gönderiyor” - Dominic LeBlanc

Kanada'nın bu adımı, uluslararası alanda IRGC’nin faaliyetlerine yönelik tepki ve önlemlerin artmasına neden olabilir. Özellikle finansal yaptırımlar, IRGC’nin operasyonlarını finanse etme kapasitesini ciddi şekilde etkileyecektir.

Kaynak: Haber Merkezi