ABD merkezli fast food devi McDonald's'ın Orta Doğu'daki satışları, son zamanlarda artan İsrail karşıtı boykot kampanyaları nedeniyle önemli ölçüde azaldı. Şirketin CEO'su Chris Kempczinski, konuyla ilgili LinkedIn hesabından yaptığı açıklamada, boykotların şirketin satışlarını ciddi şekilde etkilediğini belirtti ve kampanyaların "dezenformasyon" kaynaklı olduğunu öne sürdü.

McDonald's'ın satışları boykot nedeniyle düştü

Kempczinski, şirket hakkındaki iddiaları "üzücü ve asılsız" olarak nitelendirdi ve McDonald's'ın dünya genelinde Müslüman ülkeler dahil olmak üzere yerel işletmeciler tarafından temsil edildiğini vurguladı. Ayrıca, bu işletmelerin binlerce kişiye istihdam sağladığını da belirtti.

McDonald's'ın satışları boykot nedeniyle düştü

McDonald's Orta Doğu'da İsrail Karşıtı Boykot Nedeniyle Satışlarda Düşüş Yaşıyor

Gazze'deki çatışmaların ardından, İsrail bağlantılı oldukları iddiasıyla birçok marka, aralarında McDonald's ve Starbucks'ın da bulunduğu bir dizi marka, boykot kampanyalarının hedefi haline gelmişti.

McDonald's İsrail, Ekim ayında sosyal medya hesaplarından İsrail ordusuna ücretsiz yemek sağladığını duyurmuştu. Ancak, bu durum nüfusunun çoğunluğu Müslüman olan ülkelerdeki McDonald's şubeleri tarafından olumsuz bir şekilde karşılandı.

Boykot kampanyalarının etkisiyle, özellikle Mısır, Ürdün ve Malezya gibi ülkelerde bazı Batılı markaların satışlarında düşüş yaşandığı bildirildi.

McDonald's, 2022 mali yılında 40,275 restoranı ile 23.1 milyar dolar gelir elde etmişti. Ancak, Kempczinski'nin boykot açıklamasının ardından şirketin hisselerinde sert bir düşüş yaşandı. Boykot kampanyalarının McDonald's'ın Orta Doğu'daki varlığı üzerindeki etkisi yakından izlenmeye devam ediyor.