Namaz kılarken aklımıza gelen düşünceler ibadetimizi nasıl etkiliyor? İslami kaynaklar ve uzman görüşleri ışığında bu sorunun cevabını arıyoruz.
Namaz, Müslümanlar için Allah'a en yakın hissedildiği, huzur bulduğu ve ibadetin temel direklerinden biridir. Ancak namaz kılarken zihnimizi meşgul eden dünyevi düşünceler, ibadetin kalitesini etkileyebilir mi?
Bu soru, birçok kişinin merak ettiği ve cevap aradığı bir konudur. İslami kaynaklar ve uzman görüşleri ışığında bu soruyu birlikte inceleyelim.
Namazda huşu ve huzur esastır
Namaz kılarken, Allah’ın huzurunda olduğunu bilerek ve huşu içerisinde kılmak esastır. Bu, Kur’an-ı Kerim’de “Müminler, namazlarında huşu içindedir” (el-Mü’minûn, 23/2) ayeti ile vurgulanmıştır.
Peygamber Efendimiz de (s.a.s.) namaz kılan kişinin, Allah'ı görüyormuşçasına ibadet etmesi gerektiğini belirtmiştir (Buhârî, Îmân, 37 [50]; Müslim, Îmân, 5-7 [9-10])
Kıldığımız namazı, kıldığımız son namazmış gibi düşünerek kılmalıyız.
Namaz sırasında dünyevi düşünceler sıkça karşılaşılan bir durumdur
Namaz sırasında dünyevi düşüncelerin akla gelmesi, pek çok insanın yaşadığı bir durumdur. Bu noktada Peygamber Efendimiz (s.a.s.) şöyle buyurmuştur:
“Namaz için ezân okunduğu zaman şeytan, ezânı işitmemek için geriye dönüp olanca hızıyla yellenerek kaçar, ezân bitirildiği zaman gelir. Namaz için kâmet getirilince yine geri dönüp kaçar.
Kâmet bitirilince yine gelir, insan ile kalbi arasına sokulur. Filan şeyi hatırla, filan şeyi hatırla, diyerek (namaza başlamadan evvel insanın) hiç de aklında olmayan şeyleri hatırlatır durur.
Nihâyet insan kaç rek'at kıldığını bilemez olur. İşte herhangi biriniz kaç rek'at; üç rek'at mı, yoksa dört rek'at mı kıldığını bilmediği zaman, oturur hâlde iki kere secde (sehiv secdesi) etsin.” (Buhârî, Sehiv, 6-7 [1231-1232]; Müslim, Salât, 16-19 [389])
Din alimleri bu düşüncelerin namazı bozmadığını belirtmiştir
İslam alimleri, namaz esnasında akla gelen dünyevi düşüncelerin namazı bozmayacağına dikkat çekmiştir (Kâsânî, Bedâî’, 1/215; Şevkânî, Neylü’l-evtâr, 2/397-398 [861]).
Ancak, bu düşüncelerle meşgul olmak kişinin dikkatini dağıtarak sevap kaybına neden olabilir.
Namazın, kişiyi çirkinliklerden alıkoyma işlevini yerine getirebilmesi için zihnin toparlanması ve Allah'ın huzurunda olunduğunun hatırlanması gereklidir.
Namaz sırasında zihni toparlamak gereklidir
Namaz esnasında dünyevi düşüncelerin akla gelmesi, namazın ruhuna aykırı bir durum değildir.
Ancak, bu düşüncelerin peşine düşmemek ve namaza odaklanmak, hem huşu içinde namaz kılmayı sağlar hem de sevabın azalmasını önler.
Namaz kılarken, dikkat dağıtıcı unsurlardan uzaklaşmak ve Allah Teâlâ’nın huzurunda bulunulduğunu hatırlamak esastır.
Sonuç olarak, dünyevi düşüncelerin akla gelmesi, namazı bozmaz ancak namaz yerine dünyalık hesap ve düşüncelere odaklanmak namazın sevabını azaltır.
Din İşleri Yüksek Kurulu'nun cevabı
Din İşleri Yüksek Kurulu bu konuda şu açıklamayı yapmıştır: "İslâm âlimleri akla ve kalbe gelen düşüncelerden dolayı, namazın bozulmayacağını ifade etmişlerdir. Ancak akla gelen dünyevi düşüncelerle meşgul olmamak gerekir. Zira kişinin bu tür düşüncelerden sıyrılmaya çalışmayıp bunlarla meşgul olması, namazın hem çirkinliklerden alıkoyma gücünü hem de sevabını azaltacaktır. Dolayısıyla namazda iken akla gelen haricî düşüncelerin peşine düşmemek ve Allah Teâlâ’nın huzurunda olduğunu hatırlayarak zihni toparlamaya çalışmak gerekir."
İnanç haberleri için TIKLAYINIZ!
Astroloji ve Rüya haberleri için TIKLAYINIZ!
Kadın Aile haberleri için TIKLAYINIZ!
Kültür Sanat haberleri için TIKLAYINIZ!